Pritisk pred začetkom reform se stopnjuje: “Dovolj je šparanja na upokojencih”

Žiga Živulovič jr.

Pred začetkom koalicijskega vrha o reformah se pritisk na vlado stopnjuje. V delu sindikatov javnega sektorja od vlade zahtevajo, da pripravi rešitve za ureditev plačne problematike in odpravo plačnih nesorazmerij. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bodo 24. februarja organizirali protestni shod za dostojno plačilo. Oglasila se je tudi Zveza društev upokojencev, ki od vlade zahteva kar 7,1-odstotno uskladitev pokojnin.

Medtem ko koalicija Roberta Goloba v širši sestavi na Brdu pri Kranju pretresa reforme, ki se jih namerava lotiti letos, predstavniki javnega sektorja in upokojencev na Brdo pošiljajo jasna sporočila.

V delu sindikatov javnega sektorja od vlade zahtevajo, da pripravi rešitve za ureditev plačne problematike in odpravo plačnih nesorazmerij. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bodo 24. februarja organizirali protestni shod “za dostojno plačilo.”

Preberite še: Mesec bi pokojnine višal z dvigom prispevkov. Bo sledila ustavna presoja? 

V minulih dneh so zahteve po višjih plačah prihajale iz večine sindikatov javnega sektorja, zdaj pa so se oglasili še v Zvezi društev upokojencev (ZDUS), ki od vlade zahteva kar 7,1-odstotno februarsko uskladitev pokojnin, predvidena 4,9-odstotna namreč ne zadostuje, trdijo. ZDUS predstavlja več kot 600 tisoč slovenskih upokojencev.

Kot je dejal predsednik ZDUS Janez Sušnik, je presenetljivo, da se letos vse strukture v javnem sektorju javljajo k izboljšanju plačnega položaja. “Upokojenci s 4,9-odstotnim rednim dvigom pokojnin v februarju nismo zadovoljni,” je dejal. Opozoril je, da je na terenu med upokojenci zaradi visoke inflacije in dražjih osnovnih življenjskih potrebščin res hudo. “Dovolj je šparanja na upokojencih,” je bil oster Sušnik.

Preberite še: Leto 2023 bo v Sloveniji leto reform. Katerih in kaj nas čaka? 

“V koalicijskem sporazumu je zaveza, da bo starostna pokojnina znašala 700 evrov,” je povedal član strokovnega sveta ZDUS Erik Hofbauer. Kot je dejal, so koalicijske partnerice napovedovale tudi dvig minimalne plače, ki se je že zgodil, obljuba o dvigu starostnih pokojnin na 700 evrov pa še ni bila izpolnjena. Kot je dejal Hofbauer, bi z rednim dvigom ta pokojnina znašala 685 evrov. “Koalicijsko zavezo jemljemo resno in pričakujemo, da jo bo vlada izpolnila,” je še opozoril.

 Predvidena 4,9-odstotna uskladitev pokojnin bi pomenila 314 milijonov evrov izdatkov pokojninske blagajne na letni ravni, zagotovljena pokojnina za polno dobo bi se s sedanjih 653 evrov zvišala na 685 evrov. To je 15 evrov manj od 700 evrov, ki jih obljublja koalicijska pogodba. Če bi vlada privolila v 7,1-odsotno uskladitev pokojnin, bi to pokojninsko blagajno stalo 454 milijonov evrov na letni ravni.

ZDUS ob tem vlado poziva tudi, naj razmisli o draginjskem dodatku za vse, ki s plačo in pokojnino ne presežejo praga tveganja revščine. Draginjski dodatek naj dobijo tisti, pravi ZDUS, ki imajo pokojnino pod 771 evrov, kolikor znaša prag tveganja revščine. Izplačan naj bo pod enakimi pogoji, kot je bil energetski dodatek, dodajajo.

“Pokojnina je naša pravica,” pa je opozorila podpredsednica ZDUS Vera Pečnik. Meni, da bi moralo teh 700 evrov biti osnova za vse, ki imajo izpolnjeno pokojninsko dobo.

“Podpora vladi pada, ker upokojencev ne sliši. Smo volilna baza, ki šteje več kot 600 tisoč ljudi,” je povedal in dodala, da med upokojenci prevladuje mnenje, da jih vlada ne sliši dovolj dobro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.