Pokojninska reforma: “Res smo v zaključni fazi usklajevanj o izhodiščih”

Slovenija 17. Apr 202412:28 6 komentarjev

Po besedah podpredsednika vlade Mateja Arčona so v zaključni fazi usklajevanj o izhodiščih za pokojninsko reformo.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je po “jubilejni”, stoti seji vlade dejal, da so sprejeli uredbo o investicijskih spodbudah, ki bo omogočila odzive vlade na potrebe gospodarstva.

Po besedah Arčona so “res v zaključni fazi usklajevanj o izhodiščih za pokojninsko reformo”, ki jo je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V intervjuju za N1 je minister za delo Luka Mesec sicer med drugim dejal, da ima reforma dva cilja: zagotoviti blaginjo upokojencev na dolgi rok in poskrbeti za vzdržnost javnih financ.

Pokojninska reforma naj bi začela veljati leta 2025. Med predlogi so tudi dvig upokojitvene starosti s 60 na 62 let pri 40 letih delovne dobe ter s 65 na 67 let za tiste brez 40 let delovne dobe. Če bi se povišala upokojitvena starost, bi se dvignil tudi odmerni odstotek za 40 let delovne dobe – s 63,5 odstotka na 68 odstotkov.

Pokojninska reforma je sicer med ključnimi prioritetami ministra Mesca. Celotni intervju za N1 z ministrom za delo si lahko preberete v prispevku “Če bom ob koncu mandata razočaral sebe, bom mesto prepustil drugim“.

Premier ta mesec na sestanek s predstavniki ESS

Podpredsednik vlade je pojasnil še, da se bo premier Robert Golob še ta mesec sestal s predstavniki delodajalcev in delojemalcev Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

“Z namenom, da bi obudili socialni dialog. Gre za neformalni sestanek, pomembna bo vsebina, ki jim jo bo predstavil,” je pojasnil Arčon in dodal, da je pomembno, da bodo vabilo poslali vsem. “Želimo si, da se mu tudi odzovejo,” je še dodal.

Spomnimo, da so sindikalisti marca na premierja naslovili javno pismo, v katerem so ga opozorili, da je socialni dialog na eni najnižjih točk v 30-letni zgodovini delovanja ESS.

Prav tako je Arčon dejal, da bodo v petek položili temeljni kamen za Lek. Gre za 90 milijonov dolarjev vredno investicijo. Lek gradi v Lendavi. “Sandoz je zanesljiva in varna družba, ” dodal. Več o razvojnem centru lahko preberete v članku: Farmacevtski velikan v Sloveniji povezuje svoj razvoj in proizvodnjo.

Dotaknil se je še neuspešne mediacije med vlado in zdravniškim sindikatom Fides. “Naša prizadevanja gredo v smeri, da se stavka zamrzne. In da se usedemo za pogajalsko mizo. V prihodnjih mesecih želimo plačno reformo zaključiti z vsemi deležniki,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje