Policija odgovarja kritikom: Življenje mladega človeka v stiski smo ohranili

Slovenija 14. Mar 202417:31 8 komentarjev
Policijska akcija v Ljubljani
Foto: Borut Živulović/BOBO

Dan po akciji v središču Ljubljane, ko je policija obvladala 23-letnika, ki je imel v rokah dva noža, se je policija znašla tudi pod plazom kritik. Akcijo je spremljala večstoglava množica, mnogi so incident fotografirali, snemali, nekateri so ga na družbenem omrežju Facebook prenašali celo v živo. Največ vprašanj sprožata posnetek prihoda policistke na kraj dogodka, ki kroži po družbenih omrežjih, in dejstvo, da je policija mladeniča obvladala po eni uri. Policija se je na vprašanja in kritike odzvala.

Med številnimi posnetki policijske akcije na Bavarskem dvoru, ki so preplavili družbena omrežja, se je na spletu znašel tudi video, na katerem bi lahko bil začetek policijske akcije.

V videu posnetku je videti, kako policijski avtomobil pripelje do 23-letnika z vizirjem in dvema nožema v rokah. Moški stoji sredi ceste. Policistka izstopi iz avtomobila, se sprehodi mimo njega in mu pri tem obrne hrbet.  Nato se posnetek, ki je sprožil številna vprašanja, ali je reakcija policistke pravilna, konča. Konkretno tega posnetka policija podrobneje še ni komentirala. Bo pa celotno akcijo preverila posebna komisija.

Prav tako vprašanja sproža dejstvo, da so policisti potrebovali eno uro, da so mladeniča obvladali.

“K posredovanju so policisti pristopili v skladu s taktičnim poudarkom, saj je cilj vsakega takšnega posredovanja, da osebe niso poškodovane,” je že v sredo zvečer na novinarski konferenci poudaril Željko Car, inšpektor iz sektorja uniformirane policije.

Danes pa Policijska uprava Ljubljana dodatno pojasnjuje, da so morali izvesti več ukrepov hkrati, da bi zmanjšali stopnjo nevarnosti in zagotovili varnost drugih občanov. “Zavarovali so kraj dogodka, začasno omejili gibanje na kraju, obveščali mimoidoče in jih opozarjali na nevarnost, istočasno pa so učinkovito in uspešno z uporabo milejših policijskih pooblastil obvladovali krizni dogodek.”

Najprej so ga s pogovorom in pozivanjem poskušali prepričati, naj nože odvrže, a neuspešno. Zato so uporabili plinski razpršilec, palice in paralizator. “Prisilna sredstva niso imela učinka na moškega. Do takšnih situacij običajno prihaja, kadar so osebe v nepojasnjenem psihofizičnem stanju in posledično manj dovzetne za bolečino in substance,” pojasnjujejo. Na vprašanje, zakaj 23-letnika ni onesposobil niti električni paralizator, odgovarjajo, da obstaja možnost, da ni bil sklenjen tokokrog.

Potrebe po takojšnjem nadaljnjem stopnjevanju prisilnih sredstev ni bilo, pravijo na policiji, saj mimoidoči niso bili ogroženi. “Dolžnost policistov namreč je, da policijsko nalogo opravijo z najmanjšimi škodljivimi posledicami tako za okolico kot za osebe, ki so v postopku. So pa policisti postopek kljub temu ves čas varovali tudi s strelnim orožjem, če bi prišlo do situacije, ko bi za zavarovanje življenja neizogibno morali uporabiti tudi to prisilno sredstvo.”

“Previdni smo z razlogom”

Policisti so v takih postopkih, kot smo ga videli v sredo, še posebej previdni, saj izkušnje iz tujine kažejo, da obstaja možnost, da želi oseba s svojim ravnanjem izzvati policijsko uporabo strelnega orožja.

Zato morajo policisti na terenu upoštevati več vidikov pa tudi možnost, da je storilec lahko v stanju, zaradi katerega potrebuje pomoč.

“Policisti so to v tem primeru prepoznali in upoštevali, zaradi česar so sredstva stopnjevali postopoma, od pozivanja do uporabe električnega paralizatorja. V kolikor bi bila potreba, bi s stopnjevanjem prisilnih sredstev še nadaljevali, vendar te potrebe ni bilo. To ne pomeni, da se jih policisti bojijo uporabiti,” poudarjajo.

Akcija na Bavarskem dvoru
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po njihovih besedah je to dokaz, da so upoštevali načelo postopnosti in taktičnega preudarka, kar pa je temelj policijskega dela in dolgoletna strokovna praksa slovenske ter drugih evropskih policij, pravijo. “Predvsem pa ravnanje policistov kaže na to, da so si – po tem, ko so poskrbeli, da moški ne more več nikomur škodovati – prizadevali ohraniti življenje mladega človeka, ki se je več kot očitno znašel v stiski.”

Na PU Ljubljana so komentarje o delu policistov označili kot neprimerne. Zapisali so, da tovrstne kritike podcenjujejo policijski poklic in vlogo organizacije v družbi, “ali pa morda kažejo le na nepoznavanje osnov policijskega dela”. Po njihovih besedah so policisti že večkrat dokazali, da v različnih kriznih dogodkih dobrobit drugih postavijo na prvo mesto.

Moški je bil sicer v podoben dogodek vpleten že leta 2020. Tudi takrat je pri sebi imel ostre predmete, s katerimi je grozil. Do policistov se je agresivno vedel in nanje vpil. Ko so ga pozvali, naj noža odloži, je začel zamahovati proti policistom. Razorožili so ga z uporabo prisilnih sredstev, nato pa so ga z rešilcem odpeljali v bolnišnico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje