Policija odgovarja ministrstvu za kulturo: delo opravljamo z vso skrbnostjo

Slovenija 17. Jan 202210:38 > 15:23 1 komentar
Ministrstvo za kulturo
Žiga Živulović jr./BOBO

Prostore ministrstva za kulturo je prejšnji teden zaradi izbrisa reperja Zlatana Čordića - Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi konec novembra 2020 obiskala policija. Ministrstvo je obisk označilo za nedopusten poseg v neodvisnost uradništva ter navedlo, da tožilstvo grožnje uslužbencem in ministru za kulturo Vasku Simonitiju nikoli ni jemalo resno. Policijska uprava Ljubljana je za N1 zagotovila, da je z vsemi incidenti, na katere je spomnilo ministrstvo za kulturo, seznanjena in da je v dveh primerih na tožilstvo podala kazensko ovadbo, v dveh pa tožilstvo obvestila s poročilom.

Kot smo poročali, je prostore ministrstva za kulturo prejšnji teden obiskala policija, ki je zbirala informacije o domnevnem kaznivem dejanju, povezanem z izbrisom Zlatana Čordića – Zlatka. Na ministrstvu za kulturo so navedli, da je policija na podlagi anonimne prijave preiskovala sum zlorabe uradnega položaja – kdo na ministrstvu je zlorabe uradnega položaja osumljen, za zdaj še ni znano.

Na Policijski upravi Ljubljana so za N1 potrdili, da kriminalisti izvajajo aktivnosti na podlagi prejetih pisnih usmeritev ljubljanskega državnega tožilstva, kjer so prejeli prijavo z očitki sumov kaznivih dejanj, več informacij pa niso podali.

Obisk policije so na ministrstvu za kulturo prejšnji teden označili za nedopusten poseg v neodvisnost uradništva in posmeh pravni državi, saj je ministrstvo postopek izbrisa Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi začelo po uradni dolžnosti in v skladu z vsemi strokovnimi merili. Spomnili so na več incidentov, ki so se zgodili pred njihovimi vrati – blokada ulice pred ministrstvom, grafiti na stavbi, krvave mize in stoli z imeni ministra ter uslužbencev ministrstva pred stavbo – in zapisali, da tožilstvo grožnje uslužbencem in ministru nikoli ni jemalo resno.

Spomnimo, da je ministrstvo za kulturo reperju Zlatku konec novembra 2020 sporočilo, da ga je izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi, zatem pa je upravno sodišče odločilo, naj se odločba ministrstva za kulturo odpravi.

Policija seznanjena z vsemi incidenti

Na Policijski upravi Ljubljana (PU Ljubljana) so za N1 potrdili, da so bili z vsemi primeri, ki jih je omenilo ministrstvo za kulturo, seznanjeni. Kot pravijo, so v vseh primerih sumov kaznivih dejanj, kjer so bili podani vsi elementi kaznivih dejanj, zbrali potrebna obvestila in podali kazenske ovadbe na pristojno okrožno državno tožilstvo. V primerih, ko elementi kaznivih dejanj niso bili izpolnjeni, pa so tožilstvo o tem (skladno z zakonom o kazenskem postopku) obvestili s poročilom.

“Policija svoje delo ter preiskovanje sumov kaznivih dejanj opravlja z vso skrbnostjo in skladno z usmeritvami tožilstva,” so zagotovili.

Poročilo na okrožno državno tožilstvo je policija podala v primeru poškodovanja stavbe ministrstva junija 2021, ko so neznani storilci na pročelna okna in vhodna vrata ministrstva s sprejem narisali simbol svastike oziroma kljukastega križa. Na PU Ljubljana pravijo, da je bilo barvo mogoče odstraniti, kar pomeni, da materialna škoda ni nastala. Poročilo so podali tudi po zbranih obvestilih zaradi suma groženj, ki jih je v začetku decembra 2020 prijavila oškodovanka na ministrstvu.

Ministrstvo za kulturo
Borut Živulovič/BOBO

Kazenska ovadba v dveh primerih

Kazensko ovadbo so na tožilstvo podali v dveh primerih, in sicer decembra 2020 zoper do sedaj pet neznanih osumljencev zaradi suma poškodovanja tujih stvari. Takrat so neznanci v stavbo odvrgli balone s črno barvo, po podatkih policije pa je nastalo za približno 2.500 evrov materialne škode. Na PU Ljubljana pravijo, da policisti nadaljujejo kriminalistično preiskavo za odkritje osumljencev.

Kazensko ovadbo zoper dva znana in več neznanih storilcev so na državno tožilstvo zaradi suma groženj podali tudi v povezavi z dogodkom oktobra 2020, ko so bile na cesto pred stavbo ministrstva postavljene pisalne mize, polite s simbolično krvjo. Kot smo poročali, je tožilstvo kazensko ovadbo takrat zavrglo, saj je ocenilo, da v konkretnem primeru ni šlo za objektivno grožnjo z napadom na življenje ali telo oškodovancev.

Krvave m9ize pred ministrstvom za kulturo
Ministrstvo za kulturo

Vprašanja, vezana na trditve ministrstva za kulturo, smo naslovili tudi na okrožno državno tožilstvo, odgovore bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje