Ministrstvo za kulturo zaradi Zlatkovega statusa obiskala policija

Slovenija 15. Jan 202210:13 > 13:23
Ministrstvo za kulturo
Borut Živulovič/BOBO

V četrtek sta prostore ministrstva za kulturo obiskala dva policista in zbirala informacije o domnevnem kaznivem dejanju, povezanem z izbrisom Zlatana Čordića – Zlatka, so sporočili z ministrstva za kulturo. Kot pravijo, naj bi policija na podlagi anonimne prijave preiskovala sum zlorabe uradnega položaja, kdo je tega osumljen, pa ni znano. Na ministrstvu za kulturo menijo, da gre za nedopusten poseg v neodvisnost uradništva in posmeh pravni državi.

V četrtek, 13. januarja, sta ministrstvo za kulturo obiskala dva policista oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana (PU Ljubljana). Kot je sporočilo ministrstvo za kulturo, sta zbirala informacije o domnevnem kaznivem dejanju, povezanem z izbrisom Zlatana Čordića – Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi in s prenehanjem pravice do plačila prispevkov za socialno varnost.

Spomnimo, da je ministrstvo za kulturo reperju Zlatku konec novembra 2020 sporočilo, da so ga izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi, zatem pa je upravno sodišče odločilo, naj se odločba ministrstva za kulturo odpravi.

Policija naj bi preiskovala sum zlorabe uradnega položaja

“Uradnika, ki ju je sprejel, sta spraševala o podrobnostih o tem, kdo na ministrstvu je napisal odločbo, s katero se je Čordiću odvzel status samozaposlenega v kulturi, ali so se z odločbo vsi na ministrstvu, vključno s pravno službo, strinjali in ali je kdo na ministrstvu o odločbi imel pomisleke,” pravijo na ministrstvu za kulturo.

Policista naj bi jim povedala, da na podlagi anonimne prijave preiskujeta sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, postopek pa vodi okrožno državno tožilstvo. “Kdo je kaznivega dejanja osumljen, nista želela komentirati,” pravijo.

“Tožilstvo groženj uslužbencem in ministru nikoli ni jemalo resno”

Na ministrstvu so ob tem spomnili na incidente, ki so se zgodili pred njihovimi vrati. Pravijo, da je bila ulica pred ministrstvom večkrat blokirana, tako da uslužbenci niso mogli nemoteno domov. “Stavba ministrstva je bila večkrat popisana z grafiti, pred ministrstvom so znani storilci postavili krvave mize in stole z imeni ministra in uslužbencev ministrstva,” so dodali.

Pravijo, da gre pri vsem skupaj za nedopusten poseg v neodvisnost uradništva, ki je postopek začelo po uradni dolžnosti in v skladu z vsemi strokovnimi merili, hkrati pa posmeh pravni državi, saj da tožilstvo grožnje uslužbencem in ministru nikoli ni jemalo resno.

Novinarska vprašanja o navedbah ministrstva za kulturo in o obisku policije v prostorih ministrstva za kulturo smo poslali na okrožno državno tožilstvo in generalno policijsko upravo. Njihove odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.