Policisti kazensko ovadili negovalko, ki je kradla in bila nasilna

Slovenija 03. Feb 202308:30 > 13:15 1 komentar
starejši
Profimedia

Policisti so ovadili negovalko, ki je oskrbovancem kradla denar in nakit. V vsaj enem primeru je bila do oskrbovanke tudi nasilna in se je do nje obnašala agresivno in ponižujoče. Neuradno gre za primer negovalke, ki ga je nedavno izpostavila novinarka TV Slovenija Eugenija Carl.

Koprski policisti so ovadili osebno negovalko, ki je oskrbovancem odtujila denar in vrednejši nakit ter se je do oskrbovancev obnašala nasilno, agresivno ter ponižujoče. Po neuradnih informacijah gre za primer negovalke, ki ga je izpostavila novinarka TV Slovenija Eugenija Carl.

65-letna Izolanka je naloge osebne negovalke opravljala pri več oskrbovancih, delo pa je izvajala v različnih časovnih terminih. Iz podanih ovadb izhaja, da je izkoriščala nemoč in zdravstvena stanja starostnikov, saj zaradi tega starostniki nimajo in ne morejo imeti nadzora nad vrednejšimi predmeti v lastnem stanovanju ter zaupajo osebam, ki so jim predani v varovanje in oskrbo.

Osumljena 65-letnica je to zaupanje zlorabljala ter si v času izvajanja nege protipravno prilastila nakit in denar na škodo več starostnikov, so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper. V vsaj v enem primeru je bila do oskrbovanke tudi nasilna in se je do nje obnašala agresivno ter ponižujoče, s takšnim obnašanjem pa jo je spravljala v podrejeni položaj.

Kazniva dejanja zoper premoženje je izvrševala pri izvajanju dejavnosti osebne negovalke tako, da je zlorabljala zaupanje in nemoč oseb, za katere bi morala skrbeti in jih negovati.

Zoper osumljeno je bila podana kazenska ovadba za kazniva dejanja velikih tatvin, za kar je v kazenskem zakoniku predvidena kazen zapora do petih let, in nasilništva, za kar je predvidena kazen zapora do dveh let.

ukraden nakit
Policijska uprava Koper

Policisti so pri 65-letnici po odredbi sodišča opravili preiskavo stanovanja in drugih prostorov. Pri tem so zasegli nakit, za katerega sumijo, da izvira iz kaznivih dejanj.

Preberite še: Po slabi izkušnji znane novinarke: Nadzora ni, starejši pa nasilje tudi skrivajo

Davor Tozan iz sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper je v izjavi za javnost pojasnil, da so do zdaj prejeli prijave treh oškodovancev, in sicer v vseh treh primerih za tatvine, v enem pa tudi za nasilništvo. Osumljenko so policisti zaradi podobnih dejanj že obravnavali, nazadnje leta 2021.

Ukradeni nakit, katerega vrednosti še niso ovrednotili, hranijo na koprski policijski postaji. Oškodovance pozivajo, naj se zglasijo na policiji zaradi prepoznave predmetov. Prav tako pozivajo na policijo druge, pri katerih je osumljenka delala kot negovalka, če sumijo, da je pri njih izvajala podobna dejanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje