Ponekod izjemno toplo božično jutro

Slovenija 25. Dec 202310:57 1 komentar
Nanos
Foto: Alen Milavec/BOBO

Letošnji božič ni prav nič bel, kot ga poznamo iz glasbenih uspešnic, pač pa zelen in izjemno topel. Zjutraj so ponekod v Sloveniji izmerili tudi 15 stopinj Celzija, medtem ko je bilo v zatišnih predelih pod ničlo.

Tudi letošnji božič je zelen in precej topel, v nekaterih delih države so zjutraj termometri kazali več kot 10 stopinj Celzija.

Po podatkih agencije za okolje so največ namerili v Črnomlju, ob 7. uri so namerili kar 15, v Celju in na Ptuju pa 13 stopinj Celzija. V Slovenskih Konjicah, Trbovljah in Hrastniku je bilo 12 stopinj Celzija.

Precej toplo je bilo tudi v višjih legah. Ponekod na Pohorju so izmerili 13 stopinj Celzija. Medtem so se temperature v zatišnih delih Gorenjske in Koroške spustile pod ničlo. Najhladneje je bilo na Ravnah na Koroškem, izmerili so dve stopinji pod ničlo. Za toplo božično jutro je poskrbel anticiklon, ki se giblje nad zahodno Evropo in je s svojim robom dosegel naše kraje.

Čez dan bo sicer zmerno do pretežno oblačen, na zahodu pa bo čez dan več nizke oblačnosti. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Tudi najvišje dnevne temperature bodo med 8 in 13, v Beli krajini do 15 stopinj Celzija.

Jutri bo več oblačnosti v zahodni in osrednji Sloveniji, v hribovitih krajih na zahodu ni izključena kakšna kaplja dežja. Vzhodneje bo občasno nekaj sonca. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 7, v zatišnih legah severne Slovenije okoli 0, najvišje dnevne od 6 do 13 stopinj Celzija, piše na strani agencije za okolje.

Nazadnje smo imeli bel božič v večjem delu nižin pred 16 leti. Leta 2007 je bilo na božični dan v Ljubljani 1 centimeter snega, v Mariboru 5, v Celju in Murski Soboti 6 ter v Novem mestu 9 centimetrov.

Po podatkih agencije za okolje je bil v delih Slovenije eden od najbolj zasneženih božičev leta 1981. Po nekajdnevnem sneženju so zjutraj na številnih postajah v zahodni in severozahodni Sloveniji izmerili najvišjo decembrsko snežno odejo od začetka meritev. V Logu pod Mangartom je snežna odeja dosegla višino 135 cm, v Stari Fužini 126 cm, v Zgornji Sorici 107 cm, v Mojstrani 97 cm, v Bovcu 83 cm, v Idriji 78 cm in v Logatcu 66 cm.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje