Vodotoki v okolici Bohinja že poplavljajo, nižje dele obale zalilo morje

Slovenija 02. Nov 202319:11 > 03. Nov 2023 00:17 0 komentarjev
dež, deževje, padavine
Fotografija je simbolična (Foto: Uroš Kokol/N1)

V nekaterih delih Slovenije je že pred prihodom fronte padla obilica dežja, krepi se tudi veter. Reke so po podatkih Agencije RS za okolje najbolj narasle v okolici Bohinja, kjer sta Savica in Mostnica okoli 23. ure že začeli poplavljati. Močno so narasli tudi drugi vodotoki v porečju Save Bohinjke in zgornje Soče, ki so se prav tako že začeli razlivati. Nižje dele obale je zalilo morje, že v četrtek popoldan pa je koprska uprava za pomorstvo in promet zaradi močnega vetra priprla tamkajšnje pristanišče za pomorski promet.

Del Slovenije so v četrtek zvečer zajeli nalivi in sunki vetra. Od jutra je v severozahodni Sloveniji že padlo od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, preko noči na petek pa se se bodo padavine tam še okrepile.

V Bovcu je od jutra padlo 65 litrov dežja na kvadratni meter, na Voglu 90, drugod po Sloveniji pa je bilo dežja manj. V noči na petek bo državo od zahoda začela prehajati hladna vremenska fronta, ob kateri bodo nastajale nevihte z nalivi in močnimi sunki vetra, so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

Z Agencije RS za okolje so v četrtek okoli 23. ure sporočili, da so najmočneje narasli hudourniški vodotoki in reke v porečju Save Bohinjke. “Savica in Mostnica že poplavljata, Sava Bohinjka v spodnjem toku pa se je začela razlivati,” so zapisali na družbenem omrežju X. Arso je pred tem že poročal, da so se začeli razlivati tudi vodotoki v zgornjem Posočju.

Zaradi poplavljenega vozišča je po podatkih prometnoinformacijskega centra na cesti Radovljica–Nova vas pri Radovljici zaprt podvoz pod avtocesto, pri Stari Fužini pa je zaprta cesta Stara Fužina– Ribčev Laz. Zaradi podrtega drevja so zaprte tudi nekatere loklane ceste po državi.

Na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo predvidoma padlo še od 100 do 200 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji pa bo padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter.

Krepi se tudi veter, na oceanografski boji so sunki zvečer presegli hitrost 80 kilometrov na uro, v višjih legah pa so že preko 100 kilometrov na uro. Močno piha tudi tik ob meji v Furlaniji-Julijski krajini. Italijanska agencija za varstvo okolja ARPA je na Matajurju namerila sunke vetra s hitrostjo 143 kilometrov na uro, na Svetih Višarjah pa je hitrost vetra okoli 19. ure dosegala 116 kilometrov na uro.

Veter bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči na petek, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah tudi več.

Ponekod so gasilci zaradi obsežnih padavin in podrtega drevja že v četrtek zvečer imeli nekaj dela. Kot je razvidno s spletne strani uprave za zaščito in reševanje, so nekaj prijav med drugim zabeležili na Primorskem, Gorenjskem in na Obali, nekaj pa tudi drugod po Sloveniji.

Na Obali se morje že razliva na nižje predele

Na Obali pa je nižje ležeče predele ponoči začelo poplavljati tudi morje. Kot napovedujejo pri Arsu, bo gladina morja ostala visoka do sredine petka. Kot smo poročali, lahko morje ob nočni plimi med 21. in 4. uro poplavi do višine 30 oziroma 40 centimetrov. Morje bo v tem času močno vzvalovano, napovedujejo meteorologi.

V Občini Izola so tako aktivirali intervencijske službe, gasilci so že popoldne začeli nameščati protipoplavne baraže, v pripravljenosti so tudi pripadniki civilne zaščite. Pritličja objektov v starem mestnem jedru so sicer večinoma že zavarovana s protipoplavnimi vrečami in baražami, saj je visoko plimovanje morja zadnje dni že povzročilo nekaj težav.

V pripravljenosti so tudi v Kopru, kjer pa pričakujejo, da ne bo tako hudo in poplavljanje ne bo preseglo kritičnih mej. Obalne občine so opozorila objavile na svojih spletnih in pozvale občane, naj poskrbijo za lastno varnost in varnost svojega imetja.

Več o opozorilih Arsa preberite v prispevku Arso izdal rdeče opozorilo: vremenoslovci pojasnjujejo, kje bo najhuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!