Gladina rek se že močno dviguje, noč v pričakovanju poplav

Slovenija 04. Avg 202300:05 0 komentarjev
poplavljen most
N1 (fotografija je simbolična)

Slovenijo so znova zajele močne padavine, Arso je sporočil, da je močno začela naraščati Meža na Koroškem in da bo tudi poplavila. Gasilci so v četrtek zvečer že morali posredovati v več krajih po Sloveniji, najhuje je bilo v Radovljici, kjer je poplavilo več stanovanjskih objektov in osnovno šolo. Danes se lahko na izpostavljenih mestih razlije tudi morje. Za večji del države je Arso izdal oranžno opozorilo.

Ob močnejših nalivih bodo v noči na petek sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni ter osrednji Sloveniji.

Verjetna so razlivanja večjega obsega, na območjih z dolgotrajnimi močnimi nalivi tudi poplavljanja vodotokov. Zaradi povečanega pretoka iz Avstrije in naraščanja pritokov v Sloveniji se lahko že zjutraj ob Dravi začnejo razlivanja na izpostavljenih območjih, je sporočila Agencija RS za okolje (Arso).

Da je že začela v zgornjem toku močno naraščati reka Meža, je Arso sporočil v četrtek malo pred polnočjo. Meža bo ob krepitvi padavin v drugem delu noči začela poplavljati.

Reka Meža teče v Mežiški Dolini in se kot pritok izliva v reko Dravo, za katero se, kot že omenjeno, tudi pričakuje povišan vodostaj in razlivanje na izpostavljenih mestih.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so v številnih krajih morali posredovati gasilci. V Podpeci v občini Črna na Koroškem je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše, na Mariborski cesti v Dravogradu meteorna voda ogroža stanovanjsko hišo.

Več prijav dogodkov zaradi neurja je bilo v četrtek zvečer tudi v Radovljici, na Jesenicah, v Preddvoru in Kranju, v Kamniku, Domžalah in Ljubljani, pa tudi v Kanalu, Idriji in Žireh.

Po dosedanjih podatkih je bilo doslej najhuje v Radovljici, kjer je poplavilo več stanovanjskih objektov in šolo, je v Odmevih povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) ob 20. uri so tudi v Posočju in na Gorenjskem reke že začele naraščati, v večjem delu države pa se je vodnatost rek počasi zmanjševala.

Danes okoli 12. ure se na najbolj izpostavljenih delih obale lahko razlije tudi morje.

Poplave v Piranu
Janez Polajnar, Arso (fotografija je simbolična)

Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države, zato so na Agenciji RS za okolje (Arso) izdali tudi hidrološko opozorilo.

Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!