Kritičnih 36 ur: pred nami ponavljajoči se in intenzivni nalivi

Slovenija 03. Avg 202309:35 > 14:28 6 komentarjev
izredne razmere poplave
Egon Parteli/N1

Pred nami so izjemne meteorološke razmere. Trenutno je izdano oranžno opozorilo, a pričakovati je tudi zaostritev. Na Arsu pravijo, da bomo imeli v naslednjih urah ponavljajoče se nalive, pričakujejo pa tudi hitro in silovito naraščanje vodotokov.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo Slovenijo v noči na petek zajela nova vremenska motnja, ki se bo nad državo zadržala nekoliko dlje, saj bo nastal tudi ciklon. O predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah ter verjetnih posledicah so na novinarski konferenci govorili Brane Gregorčič in Janez Polajnar z Agencije RS za okolje, Neža Kodre z Direkcije za vode, Jernej Jež z Geološkega zavoda Slovenije ter Srečko Šestan z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Gregorčič: V 36 urah za celomesečno obdobje padavin

Letošnje poletje nam prinaša toliko prehodov vremenskih motenj kot že dolgo ne, današnji vremenski razvoj pa bo nekoliko drugačen kot v zadnjih tednih, je dejal Brane Gregorčič. “Tokratna motnja bo bolj spominjala na tip jesenskega deževja. Hladen atlantski zrak bo prodrl v Sredozemlje, nastal bo sekundarni ciklon, vremenska fronta pa bo stacionirala nad državo v naslednjih 36 urah,” je pojasnil.

Dodal je, da bomo zaradi poletja ter posledično visokih temperatur zraka in morja ter visoke vlage v kombinaciji dinamike jesenskega tipa priča burnemu vremenskemu dogajanju v smislu ponavljajočih se nalivov. “Morda bodo tudi kakšna kratkotrajna neurja z vetrom, večinoma pa bo šlo za dolgotrajne nalive, lahko tudi na istih območjih,” je pojasnil in povedal, da v naslednjih 36 urah v večjem delu Slovenije pričakujejo od 50 do 100 litrov dežja, krajevno tudi do 150 ali celo 200 litrov na kvadratni meter. “To so količine, ki so sicer značilne za celomesečno obdobje, padle pa bodo v samo 36 urah,” je opozoril.

Dejal je še, da je za zdaj izdano oranžno opozorilo pred močnimi padavinami, bodo pa zelo pozorni in po potrebi, kar se kaže tudi kot realna možnost, stanje še zaostrili.

Polajnar: Pričakujemo hitro in silovito naraščanje vodotokov

Padavine bodo, kot rečeno, padle na t. i. jesensko hidrološko situacijo. “Ta čas so reke v Sloveniji dodobra založene z vodo. Pretoki rek so srednji, ponekod že veliki, zaradi preteklih padavin. Ponekod po Sloveniji so pretoki rek kar trikrat do štirikrat večji, kot bi običajno bili v tem času,” je dejal Janez Polajnar.

Vse to bo povzročilo hitro in silovito naraščanje vodotokov predvsem v prvem delu vremenske motnje, torej v noči s četrtka na petek in deloma v petek. “Pričakujemo hudourniške poraste rek predvsem v severni in severozahodni Sloveniji, v petek čez dan in v soboto pa se bo to težišče preselilo predvsem na vzhod države. V porečja Dravinje oziroma širše porečje Podravja in Pomurja, tudi na širše savinjsko območje. Poleg tega pa tudi na območje Dolenjske, Posavja. Območje Kolpe bo deležno še posebne pozornosti, saj je tam te dni veliko prireditev. Naraščanje rek pričakujemo tudi v osrednji Sloveniji, predvsem na širšem območju Ljubljane ter v Polhograjskem in Škofjeloškem hribovju,” je pojasnil Polajnar.

Glavnina hidrološkega dogajanja bo tako v petek in v noči na soboto, pa tudi v soboto čez dan, v nedeljo oziroma ponedeljek pa Polajnar pričakuje, da se bodo hidrološke razmere začele umirjati. Ob tem je še opomnil, da lahko reke poplavljajo tudi na poplavno neobičajnih območjih. “Prebivalcem, ki neposredno živijo ob rekah, svetujemo, da budno spremljajo dogajanje ter upoštevajo navodila pristojnih. Imamo še nekaj ur, da se samozaščitno pripravimo,” je zaključil.

Kodre: Vzpostavili smo pristojne dežurne službe

Na Direkciji RS za vode so zaradi omenjenih razlogov razglasili povečano stopnjo ogroženosti in odredili stalno pripravljenost tako sodelavcev na direkciji kot gospodarskih javnih služb za urejanje voda.

“Vzpostavili smo pristojne dežurne službe, ki bodo na terenu spremljale meteorološko in hidrološko stanje, stanje infrastrukture glede kopičenja naplavin in delovanja vodnih objektov, zadrževalnikov in podobno,” je dejala Neža Kodre. Povedala je, da bodo takoj, ko bodo visoke vode, začeli izvajanje ukrepov. V sklopu tega se bo po potrebi začelo dodatno utrjevanje nasipov, vzpostavljanje novih nasipov, preusmerjanje vode, odstranjevanje naplavin, odpiranje varnostnih prelivov in podobno.

Poudarila je, da so njihove aktivnosti usmerjenje na preprečevanje škode na urbanih območjih ter gospodarski infrastrukturi. Pozvala je vse prebivalce, ki imajo na priobalnih območjih naložene kakršnekoli materiale, bale sena, mehanizacijo, drva, zeleni odrez in podobno, da v naslednjih urah to odstranijo, da voda teh materialov ne odnese in poslabša pretokov voda in s tem povzroči še večjo škodo ter dodatno delo ekipam na terenu.

Jež: Svojega imetja ne rešujte za vsako ceno

Ob napovedanih vremenskih motnjah tudi na Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo na povečano možnost nastanka plazov in sorodnih pobočnih premikov. “Pričakujemo predvsem površinski odtok vode in povečano nevarnost za erozijsko hudourniške procese,” je dejal Jernej Jež.

Načelno se lahko ti pojavi pojavijo po vsej Sloveniji. Glede na predhodno namočenost tal pa lahko pričakujemo tudi zemeljske zdrse. “Kjer so se v preteklih dneh že pojavili znaki zdrsov ali razpoke, naj prebivalci te dele prekrijejo s PVC-folijo in tako preprečijo dodatno zamakanje vode v plazino,” je svetoval Jež.

Dodal je še, da lahko prebivalcem svetujejo le, da opazujejo dogajanje ter poskrbijo predvsem za svojo varnost in za vsako ceno ne rešujejo svojega imetja, predvsem pa, da se ne približujejo naraslim vodotokom.

Šestan: Na številko 112 ne kličite, če imate centimeter vode v kleti

Srečko Šestan je pozval državljanke in državljane, da opozorila in nasvete, ki so jih podali pristojni tokrat in že v preteklih dneh, upoštevajo.

“V tem času imamo preveč klicev na številko 112, tudi ko se v kakšni kleti pojavi centimeter vode. S klicem za takšne primere lahko nekomu celo prikrajšamo življenje, če nekateri linije obremenjujejo s takšnimi klici. Zato svetujem, da smo konstruktivni in pokličemo na to številko, ko zares potrebujemo pomoč, ko smo ogroženi ali če vidimo, da lahko nastane zelo velika škoda,” je posvaril Šestan.

Sicer pa je Šestan povedal, da so glede na napovedi danes izdali poziv in v stanje pripravljenosti dali celoten sistem civilne zaščite in del Slovenske vojske po državi. “Pripravljeni smo na takojšnje ukrepanje ob zaostrenih razmerah. Po moji oceni imamo tudi dovolj protipoplavnih vreč, s katerimi bomo pomagali ogroženim občinam, če jim bo zaščite zmanjkovalo. Prav tako imamo dovolj folije in pritrdilnega materiala,” je povedal Šestan ter zaključil, da so dobro pripravljeni.

hidrološko poročilo
ARSO

Vremenska napoved za naslednje dni

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, tudi nalivi. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 20 do 25, na Primorskem do 28, na severozahodu okoli 17 stopinj Celzija.

V soboto bodo pogoste padavine, deloma plohe, ki bodo popoldne od zahoda slabele. V nedeljo se bodo že dopoldne od zahoda začele širiti plohe in nevihte, ki bodo zvečer ponehale. Nekoliko hladneje bo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje