Arso opozarja: Predvidene so poplave večjega obsega

Slovenija 03. Avg 202321:20 0 komentarjev
Arso
Arso/TWITTER

V noči na petek bodo ob močnejših nalivih naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni ter osrednji Sloveniji. Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države, zato so na Agenciji RS za okolje (Arso) izdali tudi hidrološko opozorilo.

V četrtek zvečer so v Posočju in na Gorenjskem reke že začele naraščati, v večjem delu države pa se je vodnatost rek počasi zmanjševala. Pretoki rek so bili povečini srednji, posamezne reke v vzhodni Sloveniji pa so ohranjale velike pretoke.

Ob močnejših nalivih bodo v noči na petek sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni ter osrednji Sloveniji. Verjetna so razlivanja, na območjih z dolgotrajnimi močnimi nalivi tudi poplavljanja vodotokov. Zaradi povečanega pretoka iz Avstrije in naraščanja pritokov v Sloveniji se lahko že zjutraj ob Dravi začnejo razlivanja na izpostavljenih območjih, je sporočila Agencija RS za okolje (Arso).

V petek okoli 12. ure se lahko na najbolj izpostavljenih delih obale razlije tudi morje.

Naraščanje rek se bo v petek stopnjevalo in razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije, zato je Arso zaradi nevarnosti poplav za večji del države izdal hidrološko opozorilo.

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale tudi v soboto. Na območjih z močnejšimi nalivi bo poplavila tudi padavinska in zaledna voda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!