Poplave razkrile odlagališče delov akumulatorjev v Mežiški dolini. Od kod so?

Slovenija 30. Avg 202318:29 8 komentarjev
Meža razkrila akumulatorje
Jani Prednik/FACEBOOK

Po poplavah so v Mežiški dolini razburili stari akumulatorji, ki jih je razkrila reka Meža. "Te okoliščine so presenetile tudi marsikoga v dolini," je poudaril izvršni direktor podjetja Tab Mežica Roman Burja. Po dozdajšnjih informacijah podjetja so ohišja izdelana iz t. i. trde gume in naj bi izvirala iz časa delovanja nekdanjega rudnika Mežica okoli 1980. Opravljen je bil pregled. Izsledkov še ni, je pa bilo, tako Burja, na prvi pogled ocenjeno, da naj ne bi bilo kritično.

Ohišja akumulatorjev, ki jih je zakopane na obrežju v Mežici v povodnji razkrila reka Meža, naj bi bila po dozdajšnjih informacijah podjetja Tab Mežica izdelana iz t. i. trde gume in naj bi izvirala iz časa delovanja nekdanjega rudnika Mežica okoli 1980.

Ne gre za akumulatorje, ampak za ohišja, je poudaril glavni izvršni direktor Taba Roman Burja.

“Te okoliščine so presenetile tudi marsikoga tu v dolini,” je na današnji novinarski konferenci, ki so jo sicer sklicali že predhodno ob redni skupščini delničarjev Taba, povedal o razkritih ohišjih akumulatorjev.

Pri morebitni sanaciji odloženih ohišij akumulatorjev so pripravljeni sodelovati z informacijami, ki jih imajo. “Trenutno pa lahko rečem, da Tab kot tak ni pravni naslednik rudnika Mežica, ki je takrat te aktivnosti izvajal,” je dejal Burja. Prakse iz tistega časa težko komentira, ali je material ustrezno deponiran, pa naj po njegovih besedah ugotovijo pristojni.

Povedal je še, da je bila v zvezi z najdbo podana prijava na inšpektorat in opravljen pregled. Izsledkov še nima, je pa, tako Burja, bilo na prvi pogled ocenjeno, da naj ne bi bilo kritično.

Z inšpektorata za okolje in energijo so odgovorili, da sta inšpektorici 16. avgusta opravili inšpekcijske preglede v zvezi z obvestilom o naplavljenem mulju in ostankih akumulatorjev po poplavah.

“Opravili sta oglede na več lokacijah. Na lokaciji Polena v Mežici, kjer je Meža odnesla del priobrežnega zemljišča, je bilo pod plastjo zemlje videti ostanke lomljenih plastičnih ohišij akumulatorjev, zato je inšpektorica opravila inšpekcijski pregled tudi pri podjetjih Tab in MPI Reciklaža,” so pojasnili.

V podjetju Tab so inšpektorici povedali, da so okoli leta 1980 na to lokacijo odlagali akumulatorska ohišja, ki z vidika kakovosti niso bila primerno izdelana. Lomljena plastična ohišja so tam odložena že okoli 40 do 45 let ali več, so navedli pri inšpektoratu.

Dodali so še, da je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo lani to območje evidentiralo kot opuščeno industrijsko odlagališče tovarne Tab, ki je po navedbah ministrstva naslednik prejšnjega podjetja. “Več ne moremo povedati, saj inšpekcijski postopek še ni končan. Poteka ugotovitveni postopek,” so pojasnili na inšpektoratu.

Meža razkrila akumulatorje
Jani Prednik/FACEBOOK

Navedli so še, da samo podjetje MPI Reciklaža v Žerjavu ni bilo poplavljeno in da tudi poškodb samega jedra odlagališča, prekritega z neprepustno folijo, ni bilo.

Sicer pa je glavni izvršni direktor Taba Burja danes poudaril, da je Tab družbeno odgovorno podjetje, ki se zavzema za čisto okolje, upošteva vse okoljske standarde in jih tudi dokazuje z meritvami emisij ter rednimi in izrednimi inšpekcijskimi pregledi.

Glede dejstva, da so narasle vode v začetku avgusta poplavile tudi proizvodne prostore podjetja v Žerjavu in Črni na Koroškem, pa je pojasnil, da v času poplav nobeden od obratov ni obratoval, saj je bil to čas remonta in zmanjšanih aktivnosti. Hkrati so obrati zgrajeni tako, da se čim bolj zmanjšajo izpusti navzven in tako so tudi mulj, ki se je ujel v lovilne bazene, ločeno dali v čistilno napravo. Večjih izpustov po njegovih besedah torej ni bilo, tudi po pregledu opreme niso ugotovili nobenih izpustov.

So pa narasle vode odplaknile večjo količino ohišij akumulatorjev iz njihovega skladišča v Šentjanžu pri Dravogradu, ki so jih tako mnogi videli plavati tudi po reki Dravi. Kot je zatrdil Burja, je šlo za prazne plastične posode, ki jih je voda odnesla, končnih izdelkov na paletah pa ni odneslo. Točne številke, koliko ohišij je odneslo, še nimajo.

Glede naplavin po ujmi v Mežiški dolini, pri katerih pristojni ugotavljajo povišane vrednosti težkih kovin, pa je Burja danes spomnil, da je zgodovina rudarjenja v dolini več kot 350-letna. “Pokazati s prstom samo na enega deležnika je verjetno nerealno ali neodgovorno. Vemo, da je bilo po dolini več odlagališč, s katerih natančno se je to spiralo, težko ocenimo,” je dejal. Glede podjetja Gradbeni materiali, ki spada v skupino Tab, pa je dejal, da to ni del, ki bi deloval kot odlagališče, ampak tam kopljejo material za gradnjo, npr. cest.

V podjetju Tab Mežica ocenjujejo, da sanacija poteka dobro. V celoti bo v Žerjavu proizvodnja stekla prihodnji teden, v Črni pa predvidoma v oktobru. Neposredne škode je za več kot 20 milijonov evrov. Delničarji so sicer na današnji skupščini potrdili vse predlagane sklepe, dividend ne bodo delili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje