Arso po obilnem dežju opozarja: padavine se znova krepijo

Slovenija 16. Sep 202207:19 > 22:52 0 komentarjev
Arso padavine
Arso/TWITTER

V večernih in nočnih urah na Agencije RS za okolje (Arso) pričakujejo ponoven pojav intenzivnih padavinskih pasov v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. V soboto dopoldne pa bodo intenzivnejše padavine predvidoma vztrajale le še v jugovzhodni Sloveniji, najverjetneje na območju Kolpe. Rdeče opozorilo velja le še za jugovzhodni del države.

Celodnevno deževje in ponekod močan veter sta povzročila veliko težav po vsej državi. Največ je bilo poplav meteorne vode, veter je razkril več streh in podrtega je veliko drevja. Zaradi občasnih močnejših nalivov so narasle nekatere reke in njihovi pritoki, sprožilo se je tudi nekaj manjših zemeljskih plazov.

Poplavljale so reke Kolpa, Sora, Logaščica s hudourniškimi pritoki, Ljubljanica s pritoki in Idrijca. Po zadnjih podatkih oddelka za hidrološko napoved pri Arsu je Kolpa v zgornjem toku ustaljena, v srednjem in spodnjem toku narašča in poplavlja. V večernem času so ponovno narasle posamezne reke v Idrijsko Cerkljanskem hribovju ter Gradaščica, ki se razlivajo. Poplavljajo tudi drugi pritoki Ljubljanice. Ljubljanica se razliva na običajnih mestih. Razlivajo se tudi Poljanska Sora, Medija v Zagorju in Idrijca v zgornjem toku.

Gasilci so v petek posredovali na 190 lokacijah. Aktiviranih je bilo šest poklicnih in 103 prostovoljna teritorialna gasilska društva. Največ posredovanj so imeli na območjih izpostav Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Trbovlje, Celje in Postojna, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Do sobote sredi dneva lahko v severni, zahodni in osrednji Sloveniji pade še od 50 do 100 milimetrov dežja, v jugovzhodni pa krajevno tudi do 150 milimetrov, predvsem na območju Bele krajine, Kolpe. V severovzhodni Sloveniji je predvidena količina padavin med 10 in 30 milimetri, so pojasnili na Arsu.

V Ljubljani zalitih več podvozov

S prihodom hladne fronte so Slovenijo v četrtek zajele obilne padavine, ki povzročajo veliko težav. Samo v Ljubljani so gasilci do jutra posredovali 58-krat, sodelovalo je 237 gasilcev s 63 vozili, je za N1 naštel Robert Okorn iz ljubljanske gasilske brigade. Šlo je predvsem za podrta drevesa, poškodovane strehe in poplavljene kleti objektov. Meteorna voda je zalila kletne ali pritlične prostore na dveh osnovnih šolah, eni srednji šoli, v vrtcu, knjižnici ter v več drugih poslovnih objektih. Poleg tega so posredovali še pri dveh požarih v objektih. Občanom so razdelili približno 250 vreč peska. Gasilci so še vedno na terenu, prav tako komunalni delavci. Poplavljenih je bilo več podvozov, iz katerih so morali gasilci reševati obstala vozila. Voda je zalila tudi podvoz na Celovški cesti.

Meteorna voda je poplavila Narodno galerijo, v kateri so za N1 potrdili, da je voda ob močnem deževju nekoliko tekla v notranje prostore, vendar ni nič hujšega. Na varnem so tudi umetniška dela. Že popoldan pa so na Facebooku zapisali, da so morali zaradi posledic deževja zapreti galerijska poslopja. “Ogled stalne zbirke in občasnih razstav ne bo mogoč do vključno ponedeljka, 19. septembra,” so dodali.

Direktorica narodne galerije Barbara Jaki je zpojasnila, da so tudi že odkrili vzrok, zakaj je voda zalila naštete prostore – zamašen jašek, ki je ostal za delavci ob prenovi stopnišča na Prešernovi cesti. Očistili so ostanke gradbenega materiala iz jaška in potem je bilo bolj mirno, so pa imeli vso noč vzpostavljeno dežurstvo. Pohvalila je izjemno dober odziv in pripravljenost na sodelovanje celotne kipe Narodne galerije. Zdaj bodo počakali še, kaj bo prineslo deževje, ki je napovedano za soboto.

Kot je še povedala direktorica galerije, jo ob tem pomirja tudi to, da so že v četrtek in tudi danes prejeli več klicev z ministrstva za kulturo, kjer so jim ponudili pomoč pri odpravi škode.

Poplave močno prizadele Osilnico in Kostel

Razmere v Osilnici so po županjinih besedah slabše, kot so bile leta 2019, ko so Osilnico prav tako prizadele precejšnje poplave. Zaradi današnjega obilnega dežja so narasli vsi gorski potoki, ki so v dolini poplavili od 10 do 15 hiš, odnesli nekatere dele cest in sprožili plazove. “Glavna državna cesta skozi Osilnico je neprehodna, ker jo je na nekaterih delih poplavila Kolpa, grozi tudi, da bo odneslo občinsko cesto, ki med seboj povezuje vasi v občini,” je povedala Alenka Kovač.

Eno od krajank, ki je želela rešiti živali, je padla v potok, a so jo rešili, sicer pa drugih ogroženih naj ne bi bilo.

S poplavami se po županjinih besedah spopadajo praktično vsi prebivalci občine, na pomoč so jim priskočili tudi iz bližnje občine Kočevje, kjer večjih težav zaradi dežja nimajo. S potopnimi črpalkami iz objektov črpajo vodo, tam, kjer je kritično, pa skušajo hiše zaščititi z vrečami peska.

Zaenkrat se je po njenih besedah stanje nekoliko umirilo, a ker v Osilnici še vedno dežuje, se bojijo, kaj bo prinesla noč.

Dostop v Osilnico je trenutno mogoč le čez Strmo reber, medtem ko so dostopi s hrvaške strani onemogočeni, saj imajo tam podobno stanje, je dejala županja.

Poljanska Sora
Žiga Živulović jr./BOBO

Tudi v Kostelu je po besedah podžupana Mirana Briškija stanje resno. Zaradi hudournikov in naraslih potokov so občinske ceste v glavnem zaprte, zaradi visokega vodostaja Kolpe je neprevozna cesta ob njej. Hudournik je odnesel most v vasi Žaga, kjer je tudi poplavilo tri hiše. Nekaj hiš je poplavilo tudi v Kuželju, v Fari pa župnišče in šolo.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je od 20. ure v četrtek do 5.30 zjutraj več kot sto litrov dežja na kvadratni meter padlo na območju Šebreljskega vrha (146,6 l/m2), Idrije (125,1 l/m2), Vrhnike (119,2 l/m2) in na območju Blegoša (102,6l/m2). V četrtek pa je v Breginju v samo dveh urah padlo 153 milimetrov padavin. To je kar 2/3 mesečnega povprečja in blizu slovenskega rekorda, so še sporočili meteorologi z Arsa.

O številnih nevšečnostih poročajo skoraj z vseh koncev Slovenije.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje se je na Bovškem sprožilo več zemeljskih plazov, v četrtek popoldne je bila lokalna cesta med Kobaridom in Bovcem pri Srpenici več ur zaprta. V Celju se je v času močnega deževja podrlo drevo ter oviralo promet, odkrivalo je tudi strehe objektov. V omenjeni regiji poročajo o podrtem drevesu in zalitih kleteh, ki sta jih povzročila močan veter in obilno deževje v Slovenskih Konjicah, gasilci pa zaradi zalitega objekta posredujejo tudi v Vojniku. V Žalcu se je sprožil plaz pri stanovanjski hiši, tudi tam so na delu gasilci.

V osrednji Sloveniji je močan veter odkril več streh na območju občine Domžale. Gasilci so črpali vodo in nudili pomoč krajanom Domžal, Preserij pri Radomljah in Šentpavla pri Domžalah. Že zjutraj je v naselju Kanižarica v občini Črnomelj meteorna voda ogrožala poslovni objekt, a so gasilci pred vrata postavili protipoplavne vreče, očistili jašek in prečrpali vodo.

Iz Zasavja pa poročajo o puščanju strehe na hrastniški glasbeni šoli, a so jo gasilci začasno sanirali, močno deževje pa je zajelo tudi občino Zagorje ob Savi. Trboveljski gasilci so v naselju Novi dom pomagali občanki, ki je imela zamašene odtočne cevi v kletnih prostorih, na Kleku pa so začasno sanirali puščanje strehe na enostanovanjskem objektu.

Težave so bile tudi v Divači, kjer je meteorna voda vdrla v industrijski objekt v poslovni coni Risnik, močan veter pa je podrl drevo. Intervencije večjih obsegov so gasilci imeli na območju Domžal, Polhovega Gradca, Dupleka, Grosupljega, Kozine, Logatca, Medvod, Slovenske Bistrice in Idrije, kjer je meteorna voda zalila skladišče podjetja Hidria. Več stanovanjskih objektov in lokalov je bilo zalitih tudi v Kobaridu in Komendi. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje pa je udar strele povzročil požar na gospodarskem objektu v občini Kozje, meteorna voda je zalila tudi trgovski objekt v Postojni in več poslovnih in gospodarskih objektov v Sežani.

Močno deževje kopico težav povzroča v prometu. Več o stanju na cestah lahko preberete TU.

Škofja Loka, Poljanska Sora Škofja Loka, Poljanska Sora
N1
Škofja Loka, Poljanska Sora Škofja Loka, Poljanska Sora
N1
Škofja Loka, Poljanska Sora Škofja Loka, Poljanska Sora
N1
Škofja Loka, Poljanska Sora Škofja Loka, Poljanska Sora
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!