Močni nalivi in hudourniške poplave: spet zalilo tudi podvoz na Celovški (VIDEO)

N1 video 15. Sep 202219:35 3 komentarji

Močno deževje po Sloveniji znova povzroča obilico težav. Meteorna voda je zalila več garaž, podhodov, skladišč ter kletnih in stanovanjskih oziroma poslovnih prostorov, pa tudi vsaj enega izmed ljubljanskih podvozov, ki povezuje center mesta s Šiško. Zaradi posledic deževja so zaprli tudi galerijska poslopja Narodne galerije. Meteorologi opozarjajo, da smo glede na količino padavin že blizu hudourniških poplav ter da je v Breginju padlo toliko dežja, kot ga v povprečju pade v dveh tretjinah meseca.

Močno deževje znova povzroča težave po Sloveniji. Samo v Ljubljani je glede na podatke portala uprave za zaščito in reševanje meteorna voda zalila več garaž, podhodov, kletnih in stanovanjskih prostorov, skladišč in poslovnih prostorov, pa tudi prostore osnovne šole in vrtca, lekarne ter narodno galerijo.

Iz omenjene galerije so za N1 potrdili, da je voda ob močnem deževju nekoliko tekla v notranje prostore, vendar ni prišlo do ničesar hujšega. Tudi umetniška dela so na varnem, so potrdili. So pa že popoldan na Facebooku zapisali, da so morali zaradi posledic deževja zapreti galerijska poslopja Narodne galerije. “Ogled stalne zbirke in občasnih razstav ne bo mogoč do vključno ponedeljka, 19. septembra,” so dodali.

Med drugim je zalilo tudi večji podvoz na Celovški cesti, ki povezuje center mesta s Šiško. V vodi je obtičalo več avtomobilov, na pomoč pa so jim že priskočili policisti in gasilci. Prav ta podvoz sicer ob močnem deževju pogosto zalije, med drugim je bil pred skoraj letom dni v vodi ujet tudi avtobus mestnega prometa (LPP).

Prav tako je udar strele zanetil požar na ostrešju stanovanjskega objekta. Na terenu so prostovoljne in poklicne gasilske enote ter vzdrževalci cestne ter komunalne infrastrukture.

Količine dežja blizu slovenskega rekorda

Tudi na agenciji za okolje so okrog 18.30 ure sporočili, da se predvsem v severni polovici Slovenije pojavljajo močnejši in dolgotrajnejši nalivi. “V Breginju je samo v dobrih 2 urah padlo 153 mm padavin, kar je 2/3 mesečnega povprečja in tudi blizu slovenskega rekorda. Pričakujemo močnejši porast hudournikov in meteornih voda,” so napovedali.

Tudi meteorolog Blaž Šter je na Twitterju zapisal, da smo glede na količino padavin že blizu hudourniških poplav.

Po podatkih Arsa, je v zadnjih 12 urah (od 8. ure zjutraj do 20. ure) največ dežja padlo v Breginju – 154,2 mm. Več kot 90 mm je padlo še v Hrastjah pri Ljubljani, v Žireh, v Dvoru pri Polhovem Gradcu, Osilnici, na postaji Ljubljana – Bežigrad ter v vasi Krn.

Spomnimo, da smo že v začetku julija poročali, da je za Bežigradom v pol ure padlo 35 odstotkov mesečnega povprečja padavin.

Obsežne težave v prometu

Zaradi padavin sta trenutno popolnoma zaprti Zaloška in Celovška cesta v Ljubljani, obe pri železniškem podvozu. Na cesti Žaga-Kobarid pa je promet pri Srpenici urejen izmenično enosmerno zaradi zemeljskega plazu. V centru opozarjajo voznike, naj prilagodijo hitrost, povečajo varnostno razdaljo in ročno prižgejo luči.

V popoldanskih urah je neurje z močnimi nalivi zajelo tudi občino Kobarid. Meteorna voda je zalila več stanovanjskih objektov in lokalov, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Meteorna voda je popoldne zalila skladiščne prostore podjetja Hidria v Spodnji Idriji. Gasilci so vodo izčrpali in očistili prostore. Težave je vreme povzročilo tudi drugod, od Trbovelj, Celja do Divače. Kot poroča 24ur, je neurje povzročilo težave tudi na letališču Brnik, kjer so morali tri letala preusmeriti v Italijo, dva leta pa čakata na pristanek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje