Poseben dogodek ob 100 dneh Golobove vlade: novinarska v prostorih AGRFT

Slovenija 07. Sep 202219:28 > 08. Sep 2022 06:35 3 komentarji
Profimedia

Danes mineva natanko 100 dni, odkar je vlada Roberta Goloba uradno prevzela mandat in začela z delom. Čeprav je premier Golob že ob nastopu mandata povedal, da ne potrebuje in niti ne pričakuje 100 dni miru s strani opozicije, kar je bilo sicer nekoč v navadi, pa bodo vseeno prvih 100 dni delovanja obeležili s posebnim dogodkom in novinarsko konferenco. Kot pravijo na vladi, so se za to potezo odločili, ker želijo delati drugače.

Po zmagi Gibanja Svoboda na državnozborskih volitvah in dokaj hitrih koalicijskih pogajanjih je kljub potezam opozicije, ki je najprej s pobudo za posvetovalni referendum in kasneje še s pobudo za razpis zakonodajnega referenduma začasno zamaknila formiranje vlade, kot si jo je zamislil premier Robert Golob, je 15. vlada Republike Slovenije s 1. junijem začela delo. Danes mineva natanko 100 dni, odkar je vlada uradno prevzela mandat.

V tem času se je spopadala predvsem z draginjo na področju energentov in prehrane ter s pripravami na prihajajoč val epidemije covida-19. V prvih tednih mandata je tudi veliko kadrovala v državnih podjetjih in družbah.

Da bo vlada Roberta Goloba delala drugače, je bilo mogoče slišati že pred uradnim nastopom mandata. Prvi zametki, da se stvari spreminjajo, pa so bili vidni že na ustanovni seji vlade, kamor so na fototermin povabili tudi novinarje, kar za časa vlade Janeza Janše ni bilo v navadi.

Zato niti ne preseneča vabilo predstavnikom medijev, da bo ob 100. dnevu mandata premier Golob z ministrsko ekipo na posebnem dogodku predstavil dosežke dela vlade. Ta bo, kot pravijo na vladi, drugačen od preteklih. Že sama izbira lokacije dogodka – potekal bo v prostorih Akademije za gledališče, radio, film in televizijo – je dovolj zgovorna.

Robert Golob je sicer še v času, ko je vodil podjetje GEN-I, prirejal novinarske konference v slogu velikih svetovnih korporacij kot na primer Apple ali Google. Po Golobovi najbolj odmevni novinarski konferenci, ki je lanskega novembra potekala v zatemnjenem ambientu v prostorih stare mestne elektrarne, se je začelo prvič špekulirati o njegovem morebitnem vstopu v politiko.

Kot pravijo naši viri blizu premierja Goloba, bo dogodek sicer podoben klasični novinarski konferenci, vendar bo postavljen v gledališko okolje.

Iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom), ki sodeluje pri pripravi dogodka, nam niso želeli razkriti, ali bo morda dogodek zaradi same izbire lokacije tudi kulturno obarvan. Kot pravijo, je koalicija, ki sestavlja vlado premierja Goloba, že pred volitvami obljubila drugačno delovanje, tudi glede odnosa z mediji. “Dogodek ob 100 dnevih dela vlade je namenjen vsem članom vlade in poslancem koalicije, predvsem pa javnosti in predstavnikom medijev. Ti bodo dobili priložnost, da bodo vladi ob 100 dneh, ki so zaznamovani z izjemnimi razmerami zaradi energetske krize, zastavili vprašanja,” so zapisali v Ukomu.

vlada
Žiga Živulović jr. /BOBO

Javnost bo lahko dogodek spremljala preko vseh vladnih digitalnih kanalov, navajajo v Ukomu, kjer so v skladu z zakonom o javnem naročanju za televizijsko produkcijo najeli Televizijo Slovenija. “Televizija Slovenija je podobne prenose dogodkov že zagotavljala tudi v času prejšnjih vlad, kot na primer v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije,” so še dodali v Ukomu.

Ali bo današnji dogodek povezoval moderator ali voditelj, nam na Ukomu niso želeli povedati, sporočili pa so, da bodo sodelavci vladnega urada za komuniciranje in zaposleni v kabinetu predsednika vlade poskrbeli “za ustrezno vsebino in omogočili možnost novinarjem, da bodo lahko zastavili vprašanja ministricam in ministrom”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje