Poskus nedovoljenega vplivanja pri izbiri generalnega direktorja policije

Slovenija 11. Sep 202317:13 11 komentarjev
senad jušić, v. d. generalnega direktorja policije
Senad Jušić Foto: N1

Natečajna komisija, ki je presodila, da Senad Jušić izpolnjuje pogoje za delo generalnega direktorja policije, je podala prijavo na protikorupcijsko komisijo. Člani komisije so namreč ocenili, da je Jušićev protikandidat Boštjan Lindav prek svojega pooblaščenca poskušal nedovoljeno vplivati na njihovo odločitev.

Na javni razpis za prvega moža policije sta prispeli dve prijavi, Senada Jušića in Boštjana Lindava. O primernosti kandidatov mora presoditi posebna natečajna komisija uradniškega sveta.

Kandidat za generalnega direktorja policije mora imeti najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju. Da Lindav izpolnjuje pogoje, je natečajna komisija ugotovila že pred letom dni, ko se je v času ministrice Tatjane Bobnar prijavil za vodenje policije. Zdaj pa so ugotavljali še, ali razpisne pogoje izpolnjuje tudi Jušić.

Ob Jušićevi kandidaturi se je sicer pojavilo vprašanje, ali njegove pretekle delovne izkušnje ustrezajo zakonskemu pogoju osmih let na vodstvenih delovnih mestih. Komisija je prejšnji teden ugotovila, da Jušić pogoje izpolnjuje. Notranji minister Boštjan Poklukar ga je nemudoma predlagal za generalnega direktorja policije, vlada pa ga je ob vzdržanih glasovih ministrov Levice na to mesto v četrtek tudi imenovala.

Sporočilo dojeli kot grožnjo

Uradniški svet pa je danes sporočil, da se je natečajna komisija pri delu soočila s pritisk. Na današnji seji uradniškega sveta je njegov predsednik Andrej Verhovnik Marovšek člane seznanil s potekom postopka javnega natečaja za izbiro generalnega direktorja policije. “Pojasnil je, da je posebna natečajna komisija zaradi poskusa nedovoljenega vplivanja na odločitev pri izbiri kandidata za položaj generalnega direktorja policije 8. 9. 2023 podala prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Posebna natečajna komisija je namreč 30. avgusta, torej v času, ko je bil postopek ugotavljanja izpolnjevanja pogojev in primernost prijavljenih kandidatov za razpisani položaj še v teku, prejela obvestilo odvetniške pisarne z grožnjo o uvedbi civilnopravnih oziroma kazenskopravnih postopkov, če člani ugotovijo, da Senad Jušić izpolnjuje vse pogoje za razpisani položaj. Šlo naj bi za odvetniško pisarno, ki zastopa Boštjana Lindava.

Člani Uradniškega sveta so “takšne nedovoljene pritiske” ostro obsodili in izrazili podporo članom posebne natečajne komisije.

V dokumentu je navedeno, za kakšne pritiske je šlo. “Posebna natečajna komisija se je ves čas postopka izbire generalnega direktorja policije soočala s številnimi medijskimi pritiski,” so zapisali. “V medijih so se namreč pojavljali različni članki o domnevnem neizpolnjevanju pogoja 8 let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju kandidata Senada Jušića.”

Nadaljujejo, da je “člane posebne natečajne komisije neprijetno presenetilo pisanje pooblaščenca /ime izbrisano/ … ki ga je komisija prejela 30. 8. 2023, torej v času, ko še ni sprejela odločitve o tem, ali kandidat izpolnjuje vse pogoje”.

Pooblaščenec je po pisanju komisije navedel, da Jušić ne izpolnjuje vseh pogojev za razpisani položaj /…/ zaradi česar bo komisija nosila “polno odgovornost za strokovnost in skrbnost odločitve,” kot tudi “da kršitev predpisov predstavlja nevestno delo na delovnem mestu”.

Ta zapis so člani komisije razumeli kot grožnjo z uvedbo civilnopravnih oziroma kazenskopravnih postopkov, v kolikor ugotovijo, da mag. Senad Jušić izpolnjuje vse pogoje za razpisani položaj. “Takšno ravnanje /ime izbrisano/ po mnenju komisije predstavlja nedovoljen poskus vplivanja na odločanje v postopku izbire kandidata, kar je nedopustno in v nasprotju s pričakovano integriteto /ime izbrisano/,” so zaključili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje