Poslanci bodo jutri potrjevali kandidata za Golobovo vlado

Slovenija 06. Dec 202313:10 1 komentar
Franc Props in Jože Novak
Franc Props in Jože Novak (Foto: Gibanje Svoboda)

Državni zbor se bo v četrtek sestal na izredni seji, na kateri bodo poslanci odločali o imenovanju kandidatov za ministra za javno upravo Franca Propsa in ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka. Na dnevnem redu bo tudi predlog novele, s katerim v SDS predlagajo črtanje nedavno uvedenih zakonskih sprememb na področju evidentiranja.

Oba ministrska kandidata sta v torek že prestala zaslišanje pred pristojnima matičnima odboroma. Kandidat za ministra za javno upravo Franc Props, sicer aktualni poslanec Svobode, ki je do izvolitve v državni zbor dve leti vodil Upravno enoto Litija, je med prednostnimi nalogami naštel urejanje plač v javnem sektorju, izboljšanje delovnih pogojev in ohranjanje kadrov.

Aktualni državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Jože Novak, ki se bo ob pričakovani zeleni luči zavihtel tudi na čelo tega resorja, pa je med glavnimi cilji izpostavil izboljšanje upravljanja voda in odpornosti na podnebne spremembe.

Predsednik vlade je sicer kandidate za izpraznjena ministrska mesta iskal po tistem, ko se je državni zbor oktobra seznanil z odstopoma ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana in ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Omenjena resorja v vmesnem času vodita ministra Alenka Bratušek in Klemen Boštjančič. Medtem premier v državni zbor še ni poslal predloga za novega kmetijskega ministra. To funkcijo naj bi sicer zaupal Vojku Adamiču, resor pa zdaj začasno vodi obrambni minister Marjan Šarec.

Na mizi tudi novela SDS

Kot je sicer danes še sklenil kolegij predsednice državnega zbora, bodo poslanci na četrtkovi izredni seji obravnavali tudi predlog novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki jo je v parlamentarni postopek vložila SDS. V največji opozicijski stranki predlagajo črtanje vseh zakonskih sprememb vladne novele, ki je v veljavi že od 20. maja.

Novela je bila sicer lani jeseni usklajena na ravni Ekonomsko-socialnega sveta, po uveljavitvi zakona maja letos pa je nastopilo prehodno obdobje, v katerem so imeli delodajalci čas za priprave na spremembe. To obdobje se je izteklo v sredini novembra, ob čemer pa je predvsem na strani gospodarstva završalo, češ da so spremembe neživljenjske. Vlada je zatem sporočila, da se bodo novosti na področju evidentiranja delovnega časa začele uporabljati kljub nasprotovanju delodajalcev. Poslanci SDS pa so tako v državni zbor vložili predlog novele, ki črta vse zakonske spremembe.

Kolegij pa se je dogovoril tudi o pripravi sklica redne decembrske seje, na kateri bodo poslanci med drugim obravnavali predlog interventnega zakona v zdravstvu, predlog novele o osnovni šoli, opravili pa bodo tudi tretjo obravnavo predloga zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne in predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje