Poslanci Kula Zorčiču: DZ naj ne glasuje o članih organov RTV

RTV Slovenija
Srdjan Živulović/BOBO

Vodje poslanskih skupin Levica, LMŠ, SD, SAB in NP so predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču poslale poziv, naj zaradi nezakonitosti predlogov sklepov mandatno-volilne komisije o imenovanju članov programskega in nadzornega sveta RTV, omenjenih sklepov ne da na glasovanje. Po njihovem mnenju bi bilo glasovanje v nasprotju z delovanjem državnega zbora.

Vodje poslanskih skupin petih opozicijskih strank (Levica, LMŠ, SD, SAB in NP) so zaprosili zakonodajno-pravno službo za mnenje glede skladnosti predlogov sklepov mandatno-volilne komisije glede imenovanja članov programskega in nadzornega sveta RTV Slovenije.

Kot smo že pisali, je parlamentarno-volilna komisija je pred dnevi izbrala kandidate za za člane programskega sveta in člane nadzornega sveta RTVS predlagala zgolj kandidate, ki prihajajo iz koalicijskih poslanskih skupin SDS, NSi in SMC ter njihovi podpornici poslanski skupini Desusa in SNS.

Kaj je ugotovila zakonodajno-pravna služba?

V pozivu petih opozicijskih strank predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču navajajo, da “zakonodajno-pravna služba ugotavlja, da (predloga sklepov), ki ju je določila mandatno-volilna komisija, ne vsebujeta uporabljenih meril in utemeljitve, na kakšen način je mandatno-volilna komisija upoštevala zakonski pogoj, da mora državni zbor pri imenovanju upoštevati zastopanost političnih strank v državnem zboru, zato skladnosti z zakonom ni mogoče vsebinsko preizkusiti.”

V mnenju je še zapisano, da “predlogov sklepov, za katere ni izkazano, da izpolnjujejo z zakonom določen pogoj, zato tudi ni mogoče oceniti skladnosti z zakonom.”

Vodje poslanskih skupin Kula Zorčiča pozivajo, naj omenjenih sklepov ne dajo na glasovanje, saj “predstavljajo delovanje državnega zbora v nasprotju z zakonom.”

Poslanci KUL so že pred dnevi opozorili, da na seznamu za pet met programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS)  in za pet članov nadzornega sveta javne radiotelevizije ni nobenega njihovega kandirata, pa čeprav je zakon o RTVS jasen. Levosredinske opozicijske stranke in nepovezana poslanska skupina v državnem zboru imajo skupaj 43 poslanskih mest. Zato so prepričani, da bi morali imeti v prej omenjenih organih RTVS vsaj dva člana, ki so jih predlagale stranke KUL.

“Gre za zadnji korak pri preoblikovanju javne radiotelevizije po zgledu Nova24TV,” je poudaril vodja poslancev LMŠ Brane Golubović.