Paravan: Kljub temu da se na projektu dela 10 ali 15 let, se je šele dobro začel

Slovenija 29. Mar 202309:05 > 10:32 4 komentarji
Krško
BOBO

"Za nas je prioriteta, da delujemo strokovno in učinkovito in da bodo postopki karseda čisti. Želimo si odgovorno in realno načrtovati. Želimo si finančno, tehnološko, energetsko utemeljeno časovnico. Če bomo za to kritizirani, pač bomo," je v Državnem zboru (DZ) dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. S tem odgovarja na očitke o zavlačevanju pri projektu drugega bloka krške nuklearke (JEK2). V Gen energiji se zdaj pogovarjajo s potencialnimi dobavitelji o okvirni vrednosti, časovnem načrtu projekta.

Komisija DZ za nadzor javnih financ razpravlja o projektu gradnje drugega bloka nuklearke v Krškem (Jek2) in izjavi ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra v intervjuju za N1, da ne bi bilo nič narobe, če se projekt zamakne.

Predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi) je v gradivu za sklic seje zapisal, da “se zdi, da so se postopki izdelave državnega prostorskega načrta pod to vlado ustavili in da je ključna prioriteta vlade ’solarizacija’ Slovenije, jedrska opcija pa se postavlja v ozadje”.

Ministrova izjava, da ni nič narobe, če se časovnica zamakne, je po mnenju NSi “zelo zaskrbljujoče stališče”.

“Ne energetska neodvisnost ne podnebni cilji niso dosegljivi brez jedrske energije,” je v uvodu današnje seje dejal Vrtovec. Spomnil je, da je Evropska komisija februarja lani jedrsko energijo označila kot trajnostno. Kot ključno vprašanje je izpostavil, ali je jedrska energija in izgradnje JEK2 intimna opcija te vlade ter kako je s časovnico. Po njegovem mnenju bi bilo zaustavljanje JEK2 “strateška napaka”.

Vrtovec, ki je tudi predsednik komisije, je na sejo povabil ministra Kumra, ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, generalnega direktorja Gen energije Dejana Paravana, predsednika uprave SDH Žigo Debeljaka, predsednika Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije Tomaža Žagarja, predsednika Evropskega jedrskega združenja Leona Cizlja ter župane Janeza Kerina (Krško), Srečka Ocvirka (Sevnica) in Ivana Molana (Brežice).

Vrtovec predlaga, da komisija vladi predlaga, da maksimalno pospeši postopke umeščanja v prostor in izgradnje JEK2 ter da vlada komisiji četrtletno poroča o napredku pri gradnji bloka in tudi o projektu gradnje odlagališča jedrskih odpadkov v Vrbini.

Kumer: Postopki niso zastali

V zadnjih letih so bili doseženi pomembni premiki pri projektu JEK2. Tako je ministrstvo za infrastrukturo predlani Gen energiji izdalo energetsko dovoljenje za gradnjo drugega bloka, tik pred koncem mandata prejšnje vlade Janeza Janše pa na okoljsko ministrstvo vložilo tudi pobudo za umeščanje v prostor. Po menjavi vlade je ministrstvo za okolje, ki ga vodi Uroš Brežan, pobudo za umeščanje v prostor vrnilo na (takrat še) infrastrukturno ministrstvo, to pa nazaj Gen energiji. Kumer je v zgoraj omenjenem intervjuju za N1 napovedal, da bodo v prihodnjih mesecih Brežanovemu ministrstvu znova poslali popravljeno vlogo.

Minister je danes znova dejal, da se postopki “nikakor niso upočasnili, daleč od tega.” Nekje so bile v preteklosti narejene napake, nekje so šli postopki v napačno smer in smo morali obrniti, je dejal. “Želimo si strateško odločitev, ki pa mora biti strokovno utemeljena in v korist vseh državljanov. Postopke, ki vodijo do tja, pa je treba spoštovati.”

Trenutno teče javno naročilo za dopolnitev pobude za umeščanje v prostor. Ko bo ta končana, jo bosta Gen energija in ministrstvo pregledala in popolno dopolnitev poslala ministrstvu za naravne vire in prostor. Postopki tečejo, sodelovanje med ministrstvi pa je zgledno, je dejal. Predstavnik ministrstva za naravne vire in prostor je kasneje dejal, da dopolnjeno vlogo pričakujejo maja.

Država ima aktivne stike z državami, ki grejo v jedrske projekte in ki imajo ponudnike jedrske tehnologije: Francijo, ZDA, Veliko Britanijo, Češko, Poljsko, Romunijo. “Smo v rednih stikih, da pridobimo natančne, strokovno utemeljene informacije, najboljše prakse, preverjamo, kaj se dogaja pri njih.” Dodal je, da Slovenija aktivno deluje v aktivnostih skupine jedrskih zaveznic.

Vrtovec pa je kasneje v razpravi opozoril na potrebo po debirokratizaciji. Spomnimo, da je že v času, ko je bil infrastrukturni minister, Vrtovec govoril, da “ne vidi nič slabega v tem”, da bi sprejeli poseben zakon o izgradnji JEK 2, s katerim bi lahko pohitrili postopke v fazi umeščanja. Danes je dejal: “Nič ni narobe s pozitivno diskriminacijo za obnovljive vire, ki jo zdaj predlaga vlada, ampak dajmo potem še pozitivno diskriminacijo za JEK2, da pospešimo postopke.”

“Roki v projektni dokumentaciji niso realni”

Kot smo pisali včeraj, na ministrstvu pravijo, da postopki tečejo, vendarle pa aktualna vlada meni, da trenutni rok izgradnje ni realen. Gen energija tako zdaj posodablja časovnico projekta. Državna sekretarka na ministrstvu Tina Seršen je nedavno  ocenila, da bo projekt v “najboljšem primeru” zgrajen v 15 oziroma 20 letih. Na ministrstvu so za N1 pojasnili, da gre za okvirno oceno skupne časovnice za predpripravo in gradnjo v najbolj idealnem scenariju, upoštevajoč najboljše primere v drugih državah članicah EU.

Kumer je izpostavil, da so strokovne podlage za projekt pomanjkljive in da je tveganje spremembe časovnice realno, zato odzive na svoje izjave dojema kot napad. “Ne bom si dovolil kritik, če povem resnico.”

Poudaril je, da sta tako v energetskem dovoljenju kot pobudi za umeščanje v prostor, ki ju je vložila prejšnja vlada, nerealni. “Roki so bili prekratki, postavljeni brez posvetovanja z dobavitelji, ki poteka šele zdaj.” Navedel je več faz in rokov, ki so navedeni v teh dokumentih, ter so po njegovem mnenju zavajujoči. “Res me zanima, kakšne so strokovne podlage,” je dejal in dejal, da naj bi v preteklosti strokovne službe ministrstva opozarjale vodstvo, da roki niso realni, a brez učinka.

V Genu zdaj, kot smo pisali, prenavljajo strategijo. “Kljub temu da se na projektu dela 10 ali 15 let, se je šele dobro začel glede na kompleksnost in razsežnost,” je dejal generalni direkotr Dejan Paravan. V teku pa je tudi tehnični dialog s potencialnimi dobavitelji. “Šele zdaj dobivamo prve podatke o okvirni vrednosti, časovnem načrtu. Gre le za informativne podatke. Po zdajšnjih informacijah je kakor koli operirati s podatki, da bi lahko projekt končali pred koncem 2035, nerealno. Točna časovnica pa še ni znana, saj je tu veliko negotovosti.”

Pa alternative?

Kumer se je obregnil ob navedbe v sklicu, da “samo z OVE ne bo šlo”. V EU se je večina zahodnoevropskih držav odločila za pot razogljičenja s 100-odstotnim deležem obnovljivih virov energije, je dejal, in navedel Španijo, Portugalsko, Nemčijo, Belgijo, Dansko, Italijo, Avstrijo. “Trditev je zelo smela in me zanimajo strokovne podlage.”

Dejal je, da ta scenarij mora obdelati tudi Slovenija v naconalnem energetskem in podnebnem načrtu, ki naj bi ga končali do sredine prihodnega leta. “Že zato, ker marsikatera evropska država dela aktivno na tem scenariju. Alternative je potrebno imeti, ker izpademo bolj kredibilni.”

Analize, katera smer je prava, nimamo, je dejal. “Delamo na vseh možnostih, ne vemo, katera opcija bo v prihodnje prevladala. Slovenija je jedrska država in je treba delati, da to tudi ostane. Gre za varen, zanesljiv, konkurenčen vir.” Kakšna bo vloga malih reaktorjev (SMR) v Krškem ali drugje, je še treba ugotoviti, je dejal.

Predsednik Piratske stranke Slovenije Boštjan Tavčar je pozval, da naj odločevalci izbirajo med obstoječimi tehnologijami in se ne zanašajo na potencialne rešitve, ki še niso na voljo. Pozval je, da se objekt JEK2 obravnava prioritetno.

Paravan o tveganjih

Direktor Gen energije Paravan je opozoril na tveganja v debati okrog JEK 2, ki ni projekt državnega podjetja, temveč države. Dejal je, da projekt ne sme postati talec delitev v dnevni politiki, da je napačno razumevanje, da gre za dvoboj med jedrsko energijo in obnovljivimi viri. Pa tudi, da se ne smemo odločati na podlagi enoumja, ker to nikoli ni utemeljeno.

Po njegovi oceni absolutno obstaja potreba po novih brezogljičnih virih, kjer ima JEK2 določeno vlogo. Spomnil je na študijo SAZU, ki je pokazala, da je za Slovenijo optimalno kombinacija jedrske energije in obnovljivih virov. “Novelirani NEPN pa bo, upam, jasneje določil, kam plujemo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje