Poslanci SDS zaradi kanala C0 zahtevajo nujno sejo parlamentarnih odborov

Slovenija 06. Mar 202318:15 9 komentarjev
Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO

V poslanski skupini SDS zahtevajo sklic nujne seje odborov državnega zbora za za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter za infrastrukturo, okolje in prostor, na katerih bi razpravljali o dogajanju na gradbišču kanala C0. Kot predlagajo v največji opozicijski stranki, naj odbora vlado in policijo pozoveta, da v postopkih, ki so povezani z gradnjo kanala C0, preverita pravilnost postopanja policije glede uporabe prisilnih sredstev. Prepričani so, da bi moralo ministrstvo za naravne vire in prostor gradnjo zadržati.

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne skupne seje odborov DZ za notranje zadeve in za infrastrukturo, na kateri bi obravnavali “ukrepanje za zaščito pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika ter zlorabo moči in uporabo nasilja pri tem”. Prepričani so, da bi moralo ministrstvo za naravne vire in prostor gradnjo kanala C0 zadržati.

Preberite še: Kanalizacija čez pitno vodo: ali je gradnja kanala C0 sporna?

Kot so danes sporočili iz SDS, je obravnava te teme nujna, glede na to, da “številni občani Mestne občine Ljubljana nasprotujejo izgradnji kanala C0, saj ta ogroža pitno vodo, poleg tega pa po navedbah lastnikov zemljišč občina nima ustreznih dovoljenj za gradnjo na njihovih zemljiščih”.

“Ob tem skoraj ne mine teden, da ne bi v medijih zasledili novice, da želi župan Mestne občine Ljubljana tudi z uporabo nasilja urediti gradnjo kanalizacijskega sistema na območju ljubljanskega vodonosnika. Pri tem gre za nevarno početje, saj mnogi opozarjajo, da gradnja poteka na vodovarstvenem območju,” so zapisali.

Poleg tega so lastniki zemljišč, ki se z gradnjo ne strinjajo, po njihovih besedah žrtve nasilja. Ob tem so spomnili na izjavo predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič na izredni seji DZ junija lani, da se bo “prva oglasila, če boste poslali policijo nad protestnike z vodnim topom, solzivcem, s pendreki ali kakorkoli drugače”. Ob tem je po navedbah SDS poudarila še, da je pravica do protesta ustavna pravica in da nihče ne bo razganjal protestnikov.

V poslanski skupini SDS predlagajo, da odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter za infrastrukturo, okolje in prostor vlado in policijo pozoveta, da v postopkih, ki so povezani z gradnjo kanala C0, preverita pravilnost postopanja policije glede uporabe prisilnih sredstev.

Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrstvo za notranje zadeve in policijo bi pozvali, da v roku enega meseca pripravita podrobno poročilo o delovanju varnostnih služb, ki so sodelovale pri aktivnostih, povezanih z gradnjo kanala C0, predvsem glede nasilnega ravnanja posameznikov do lastnikov zemljišč.

“Poleg tega predlagamo še, da odbora pozoveta vlado, ministrstvo za naravne vire in prostor ter policijo, da v okviru svojih pristojnosti sprejmejo vse ukrepe, s katerimi bo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadržana gradnja kanalizacijskega kanala C0 na spornem kraku,” so poudarili.

“Ob upoštevanju potencialnih vplivov na življenjsko okolje prek 300.000 ljudi, ustavno varovani pravici do čiste pitne vode in neodtujljivi pravici do zasebne lastnine je o projektu glede na njegovo vplivno območje in aktualnem dogajanju treba opraviti razpravo tudi v državnem zboru,” so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje