Gradbišče kanala CO: lastniki zemljišč in varnostniki naj bi se stepli

Slovenija 25. Feb 202319:34 12 komentarjev
Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na gradbišču kanalizacijskega kanala C0 v Ljubljani se je zgodil nov incident. Lastniki zemljišč so skušali podreti varovalno ograjo, nekateri naj bi se stepli z varnostniki, poroča TV Slovenija. Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so za N1 potrdili, da so policisti intervenirali zaradi spora med lastniki zemljišč in varnostno službo. Policija je kršitelje popisala, nadaljnjih ukrepov pa ne vodi.

Na gradbišču kanalizacijskega kanala C0 v Črnučah v Ljubljani je danes prišlo do novega incidenta. Več lastnikov zemljišč, ki trdijo, da gradnja poteka brez gradbenega dovoljenja, je skušalo podreti varovalno ograjo, nekateri naj bi se stepli z varnostniki, je poročala Televizija Slovenija.

Preberite še: Kanalizacija čez pitno vodo: ali je gradnja kanala C0 sporna?

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so za N1 potrdili, da so policisti intervenirali zaradi spora med lastniki zemljišč in varnostno službo. Policija je kršitelje popisala, nadaljnjih ukrepov pa ne vodi.

Po poročanju TV Slovenija so lastniki zemljišč želeli ograjo podreti, da bi sprožili uradni spor in prihod policije. Varnostniki se niso strinjali, da jih pri delu snemajo, pri čemer je prišlo do pretepa. Dve osebi sta po poročanju televizije potrebovali zdravniško pomoč.

Gre za najnovejšega v nizu incidentov na gradbišču kanala, ki razburja del lastnikov okoliških zemljišč. Projektu ob tem nasprotuje tudi del mestne ljubljanske opozicije, ki je v začetku meseca na to temo sklical izredno sejo mestnega sveta, a je bil ta nesklepčen. S predlaganim sklepom so želeli med drugim občino pozvati, naj projekt ustavi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je večkrat izpostavil, da bodo projekt končali. Na torkovi redni novinarski konferenci je Janković izrazil upanje, da so lastniki zemljišč vendarle “prišli do točke, da je treba projekt zaključiti”.

Preberite še: Je v Ljubljani še demokracija? Ali pa “demokratura”, avtoritarnost, cirkus?

To je treba po njegovih besedah narediti, ker so na projekt vezana evropska sredstva, poleg tega je treba od skupaj predvidenih 44 kilometrov kanala v treh občinah zgraditi le še dva kilometra. Ob tem je ponovil, da ima občina za projekt pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. Gradnja je v prvih dveh občinah že končana, v Ljubljani pa je bila od aprila 2020 zaradi onemogočanja dostopa do gradbišča, pa tudi fizičnega oviranja izvajalcev s strani lastnikov, večkrat prekinjena, nato pa tudi zaustavljena. Nasprotniki projekta so prepričani, da bo vplival na kakovost pitne vode.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje