Poslanci se bodo seznanili z odstopom ministrice Švarc Pipan

Slovenija 16. Feb 202407:24 3 komentarji
Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan (Foto: Jan Gregorc/N1)

Državni zbor se bo na izredni seji seznanil z odstopom pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki ji bo s tem prenehala ministrska funkcija. Švarc Pipan je odstopno izjavo premierju Robertu Golobu podala v četrtek, ta jo je še isti dan poslal v DZ. Golob mora v naslednjih 10 dneh predlagati novega ministra, ali sporočiti, kdo bo začasno vodil resor. Poslanci bodo na izredni seji obravnavali še predloge novel zakonov o spodbujanju digitalne vključenosti in osnovni šoli.

Dominika Švarc Pipan ministrsko funkcijo zapušča po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva za pravosodje podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu.

Švarc Pipan zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil, v SD pa so se odločili, da gredo aprila na volilni kongres. Ministrica je medtem iz stranke izstopila.

V zadnjih tednih se je Švarc Pipan tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa in premierju Robertu Golobu v teh dneh predala poročilo o svojih ugotovitvah. V četrtek pa je zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z omenjenim poslom vlada na njen predlog razrešila tudi državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Igorja Šoltesa.

stavba na litijski cesti, sodna stavba,
Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Premier mora sicer zdaj skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. S koalicijsko SD so se sicer dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam, a obvestila o tem v DZ še ni poslal. Kot kaže, bo torej v omenjenem roku poskušal najti novega kandidata oz. kandidatko, tekoče posle na ministrstvu pa bo še nekaj dni opravljala dosedanja ministrica Švarc Pipan.

Novega kandidata naj bi glede na dogovor sicer iskali skupaj s SD, pravosodni resor namreč sodi v njihovo kvoto. Poiskali naj bi “čim boljšega strokovnjaka”, šele nato pa bodo razmišljali o “koalicijski matematiki”, je pred dnevi dejal podpredsednik vlade iz vrst Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič.

Predlog novele, ki omogoča razdelitev 13.000 računalnikov

DZ bo sicer na izredni seji obravnaval predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je podlaga za razdelitev 13.000 računalnikov najranljivejšim. SDS je zaradi nakupa omenjenih prenosnikov vložila interpelacijo zoper pristojno ministrico Emilijo Stojmenovo Duh.

Poslanci bodo opravili prvo obravnavo predloga novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Če bi predlog novele sprejeli, bi lahko najbolj ranljivim skupinam razdelili 13.000 prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani. V SDS so 25. januarja zoper delo ministrice vložili interpelacijo, saj menijo, da je bil nakup omenjenih računalnikov negospodaren.

prenosniki, SKLADIŠČE
Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Prav tako bodo poslanci opravili prvo obravnavo predloga zakona o izvajanju uredbe EU o enotnem trgu digitalnih storitev, poimenovane kot akt o digitalnih storitvah. Akt določa pravila delovanja za ponudnike posredniških storitev, pa tudi pravila za spletne platforme, kot so Facebook, X in Instagram.

Poslanci tudi o zakonu o osnovni šoli

DZ bo v drugi obravnavi razpravljal o vladnem predlogu novele zakona o osnovni šoli. Predlog med drugim vpeljuje obvezni tuji jezik za prvošolce ter uvaja nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za tretješolce. Poleg tega določa, da je uspeh na NPZ v 9. razredu lahko eno od meril pri vpisu na srednje šole v primeru omejitev vpisa. Predlog predvideva tudi prenovo koncepta razširjenega programa v osnovnih šolah in spremembe glede izobraževanja na domu.

razred
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Na dnevnem redu je tudi druga obravnava predloga novele zakona o varstvu okolja, ki jo je DZ umaknil z januarske redne seje. Predlog med drugim določa strožje zahteve glede izpustov iz naprav za sosežig odpadkov, v obravnavo pa so ga vložile nevladne organizacije. Predstavniki sveta delavcev in sindikata v Salonitu Anhovo, kjer predlaganim spremembam nasprotujejo, ker da lahko vodijo v zaprtje cementarne, se bodo dopoldne protestno zbrali na ljubljanskem Trgu republike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje