Poslanci Svobode v bran Poklukarju: “Minister mora biti politik, ne strokovnjak”

Slovenija 13. Feb 202315:17 2 komentarja

"Boštjan Poklukar ni novo ime v politiki in je po mnenju premierja najprimernejši kandidat za notranjega ministra. Ker gre za politično funkcijo, je naše stališče, da to mesto zaseda politik, ki se mora nato obdati s strokovnjaki," je pred zaslišanjem najverjetnejšega novega ministra povedala Tereza Novak, poslanka Svobode in predsednica odbora za notranje zadeve.

Poslanka in namestnica vodje poslanske skupine Svoboda Tereza Novak je na novinarski konferenci spregovorila o pričakovanjih, ki jih imajo v Svobodi od kandidata za notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Slednji se predstavlja pred matičnim odborom na seji, ki se je začela ob 14. uri. Spremljate jo lahko na tej povezavi.

Poklukar, ki je notranje ministrstvo vodil že v času vlade Marjana Šarca, na seji predstavlja svojo vizijo vodenja notranjega ministrstva, v poslanski skupini Svoboda pa od njega pričakujejo akcijski načrt, je na novinarski konferenci pred zaslišanjem Poklukarja dejala poslanka Novak. “Kandidat Boštjan Poklukar ni novo ime v politiki in je po mnenju premierja najprimernejši kandidat za zasedbo tega mesta. Ker gre za politično funkcijo, je naše stališče, da to mesto zaseda politik, ki se mora nato obdati s strokovnjaki s področij, ki jih pristojno ministrstvo pokriva,” je dejala in dodala, da so pričakovanja poslancev Svobode velika. “Pričakujemo, da bo kandidat dosledno in v najkrajšem možnem roku izpolnil naše koalicijske in programske zaveze. Predvsem pričakujemo spoštovanje odločb ustavnega sodišča, dosledno spoštovanje vloge neodvisnih institucij, zelo dobro sodelovanje z nevladnimi organizacijami, stalen dialog s civilno družbo.”

Po njenih besedah so se v tem mandatu že oblikovale mešane skupine, tudi s strokovnjaki nevladnih organizacij, ki rešujejo vprašanja na področju migracijske politike. “Vsekakor je pri tem potrebno striktno upoštevanje človekovih pravic. Pričakujemo nadaljevanje politike, ki temelji na dialogu, integraciji ter hkrati ne sme spodbujati sovražnega govora.”

V Svobodi pričakujejo hitro in dokončno ostranitev ograje na južni meji. Od novega notranjega ministra pričakujejo še ničelno toleranco do korupcije, učinkovit pregon kriminala in odločen boj proti temu ter depolitizacijo policije. “Ta mora biti zaveznica ljudi, mora biti v službi ljudi in ne v službi politike,” je dodala in ponovno izpostavila, da je funkcija politična, zato je po njenem mnenju prav, da to mesto prevzame nekdo, ki pozna resor in je politik. “Ne potrebujemo strokovnjaka ministra, ampak dobre strokovnjake, ki z njim sodelujejo.”

Odbor se bo na koncu odločil o ustreznosti predstavitve, njegovo imenovanje pa bodo potrdili prihodnji teden na redni seji.

V opoziciji nad izbiro Poklukarja za mesto notranjega ministra niso navdušeni. Ena od bojazni, ki se pojavlja ob njegovi kandidaturi, je, da bo notranje ministrstvo iz ozadja vodil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Ta je bil tudi mentor magistrskega dela, ki ga je Poklukar leta 2017 napisal na fakulteti za državne in evropske študije v Kranju.

“Mi bomo Damirja Črnčeca ocenjevali po njegovem delu na ministrstvu za obrambo, ima jasne pristojnosti, ki so v slovenskem političnem sistemu dane državnemu sekretarju na ministrstvu za obrambo in to je to,” pa je dejal povedal poslanec Svobode Lenart Žavbi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje