Poslanci ta teden o Golobovem podjetju in tudi o nakupu stavbe na Litijski

Slovenija 04. Feb 202421:26
Robert golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

Komisija DZ za nadzor javnih financ bo v sredo razpravljala o podjetju Star Solar, ki je v lasti predsednika vlade Roberta Goloba in posluje s podjetji v državni lasti, predvsem z Borzenom. Komisija bo pod drobnogled vzela tudi domnevno sporen nakup stavbe za potrebe sodišč na Litijski, zaradi katerega vre zlasti v SD in v koaliciji.

Na nujni seji komisije DZ za nadzor javnih financ bodo v sredo na zahtevo NSi razpravljali o poslovanju podjetja Star Solar v lasti premierja Roberta Goloba s podjetji v državni lasti, predvsem Borzenom. Menijo, da je treba razčistiti, ali gre za kršitev zakona o preprečevanju korupcije in kako je Golob, ki izključni lastnik podjetja postal po razvezi zakonske zveze, zagotovil nepristranskost.

Med drugim jih zanima, zakaj je Borzen temu podjetju nakazal več sredstev, kot je to prikazalo celotnih prihodkov od prodaje, in zakaj se je družina Golob odločila za “tako zapleteno strukturo financiranja odkupa podjetja Star Solar”. Primer v predhodnem preizkusu sicer obravnava tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

Na mizi tudi nakup stavbe za potrebe sodišč

Komisija DZ za nadzor javnih financ bo v sredo razpravljala še tudi o domnevno sporni porabi javnih sredstev za nakup stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 7,7 milijona evrov. Zahtevo za sklic nujne seje komisije je podala NSi, glavni očitki pa so, da je bil nakup stavbe izpeljan brez cenitve, v pogodbi po načelu videno-kupljeno, ki je sestavljena na treh straneh, pa je protikorupcijska klavzula edina varovalka, ki ščiti državo.

Afera je medtem dobila širše razsežnosti tudi na političnem parketu. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan sicer sprejema objektivno odgovornost, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD, predvsem vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Nova sodna stavba na litijski
Nova sodna stavba na litijski (Foto: N1)

Predsedstvo SD je ministrico v ponedeljek pozvalo k odstopu, premierja pa, da naj njihovo odločitev spoštuje. Pri tem še vedno vztrajajo, v nasprotnem primeru pa se bodo po besedah predsednice SD Tanje Fajon v koaliciji morali pogovoriti “o zaupanju”. Golob pa na drugi strani vztraja, da mora pred odločitvijo o politični usodi Švarc Pipan glede na hude očitke prejeti več informacij, zato je dodatna pojasnila zahteval tako od stranke SD kot od ministrice.

Nepravilnosti medtem preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Ministrico sicer čaka tudi interpelacija, ki jo je vložila SDS. Glede na dogajanje pa je vprašanje, ali bo ministrica interpelacijo dočakala. Dokončna odločitev o politični usodi Švarc Pipan naj bi bila znana v ponedeljek.

Na zahtevo SDS o vladni časovnici zdravstvene reforme

V SDS so zahtevo za sklic nujne seje odbora za zdravstvo v DZ vložili konec januarja, na njej pa želijo razpravljati o vladni časovnici zdravstvene reforme. Ob tem so spomnili, da bi se zdravstvena reforma po napovedih vlade Roberta Goloba morala začeti izvajati 1. januarja letos, še decembra pa so v vladnih vrstah zatrjevali, da “zdravstvena reforma izvaja in ostaja ključna prioriteta te vlade”. Danes, v začetku leta 2024, pa o zdravstveni reformi ni ne duha ne sluha, so opozorili.

Zato v SDS predlagajo, da odbor vlado pozove, naj javnosti pove, ali januarja lani sprejeta časovnica še vedno velja, ministrstvo za zdravje pa, naj čim prej posodobi datume na časovnici.