Afera “sodna stavba”: na KPK prejeli prijavo glede nakupa stavbe na Litijski

Slovenija 23. Jan 202410:08 > 15:20 4 komentarji

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so potrdili, da so v ponedeljek prejeli prijavo glede nakupa stavbe za sodišča na Litijski cesti. Prijavo bodo obravnavali v predhodnem preizkusu in v njem preverili sume kršitev iz pristojnosti KPK, to je kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, so pojasnili. Predsednik komisije Robert Šumi je za N1 pojasnil, kdaj bi lahko sodišče tudi v tem primeru prekinilo njihovo preiskavo.

Ministrstvo za pravosodje se je v zadnjih dneh pod drobnogledom javnosti med drugim znašlo zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Nakup bo sedaj pod drobnogled vzel tudi KPK, kjer so potrdili, da so včeraj dobili prijavo. Kot je za N1 povedal predsednik KPK Robert Šumi, bodo na komisiji z vidika njihovih pristojnosti preverjali, ali je v ozadju nakupa kar koli, kar ni povezano s sumom storitve kaznivega dejanja, a je kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Pa bi se lahko tudi v tem primeru pojavila začasna prekinitev preiskave KPK kot v primeru Bobnar? Šumi pravi, da ja. Sodišče namreč preiskavo KPK zaustavi, kadar tožilstvo preceni, da je postopek komisije tako vpliven, da s tem kontaminira in oteži sojenje. To lahko pripelje v umik dokazov iz sodnega postopka, postopek pa na sodišču pade. “To ni profesionalni pristop,” je za N1 še dodal Šumi.

Sporen nakup: ministrstvo ni naročilo svoje cenitve

Nakup sodne stavbe na Litijski cesti državni organi preverjajo, ker ministrstvo za pravosodje ob nakupu ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Na ministrstvu pa so za stavbo plačali 7,7 milijona evrov. Kot so sicer v četrtek razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod zadnjo cenitvijo stavbe ob prodaji ministrstvu za pravosodje, novinarjem dejal, da je ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

V SDS so zaradi nakupa napovedali interpelacijo o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Med drugim ji očitajo “nedvomno objektivno odgovornost” za domnevne nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti. Ministrica je že odredila notranjo revizijo in predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča. Vlada je na petkovi večerni dopisni seji potrdila predlog ministrice in Gojkoviča razrešila z mesta generalnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje