Posli z Milovićem niso bili ovira: Andrej Ribič postal član uprave DARS

Slovenija 29. Dec 202216:22 5 komentarjev
Andrej Ribič
Žiga Živulovič/BOBO

V vodstvo upravljalca avtocest je bil imenovan tudi vidni član Gibanja Svobode Andrej Ribič. V času Ribičevega vodenja Elektra Ljubljana je plačala 308.800 evrov Milošu Njegoslavu Miloviću, vendar v podjetju ne najdejo pogodbe ali dokazil, da so bile storitve opravljene.

Nadzorni svet družbe za avtoceste (Dars) je na današnji seji v upravo imenoval Andreja Ribiča, Davida Skornška in Lidijo Kegljevič Zagorc, so sporočili iz Darsa. Petletni mandat bodo začeli s prvim januarjem.

V upravi ostajata delavski direktor Rožle Podboršek in predsednik uprave Valentin Hajdinjak, ki je bil imenovan v mandatu prejšnje vlade in je bil v tistem času podpredsednik stranke Nova Slovenija.

Po junijskem nastopu vlade pod vodstvom Roberta Goloba je 23. septembra skupščina Darsa zamenjala štiri od devetih članov nadzornega sveta Darsa. S položaja je odpoklicala Roberta Rožiča, Štefana Šumaha, Jožeta Oberstarja in Jožefa Zimška, za člane s štiriletnim mandatom pa imenovala Metoda Dragonjo, Nevenko Hrovatin, Janka Kramžarja in Andreja Šušteršiča, ki je nato postal predsednik nadzornega sveta. Prejšnji petek pa je vlada iz nadzornega sveta odpoklicala še Pavleta Hevko, sicer tudi generalnega direktorja projektnega podjetja 2TDK, ki bdi nad gradnjo drugega tira Koper-Divača. Takrat je Radio Slovenija poročal, da bo najverjetneje sledila zamenjava Hajdinjaka z Ribičem, a se to ni zgodilo.

Ribič je eden od treh, ki bodo zapolnili prosta mesta v upravi, v kateri sta od začetka decembra samo Hajdinjak in Podboršek. Takrat so namreč upravo sporazumno zapustili dotedanji člani Peter Gašperšič, Romana Fišer in Boštjan Rigler.

Ne najdejo pogodbe z Milovićem

Ribič je bil med marcem 2010 in novembrom 2021 predsednik uprave Elektra Ljubljana, ki je v večinski državni lasti. V času prejšnje vlade so ga nadzorniki krivdno razrešili, Ribič pa je trdil, da so nanj pritiskali generalni sekretar stranke SDS Borut Dolanc, takratni minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in uslužbenka Slovenskega državnega holdinga (SDH) Vanessa Grmek. 

Po odhodu iz Elektra Ljubljana je Ribič aktivno sodeloval pri nastajanju Gibanja Svobode in bil tudi vodja strankinega volilnega štaba. Na Darsu je po poročanju medijev zaposlen njegov brat Branko Ribič.

O tem, da bo Andrej Ribič postal član uprave DARS, je že pred časom poročal spletni portal Pozareport. Ta teden pa so na portalu objavili, da do tega zaradi informacij, ki smo jih razkrili na portalu N1, ne bo prišlo.

Kot smo poročali, je Elektro Ljubljana v času, ko ga je vodil Ribič, plačalo 308.800 evrov podjetju VPS Svetovanje, katerega solastnik in direktor je Miloš Njegoslav Milović, neformalni svetovalec premierja Roberta Goloba in drugih ministrov iz vrst Gibanja Svobode. Sodelovanje med Elektro Ljubljana in Milovićem bi lahko bilo sporno, ker v Elektru Ljubljana ne najdejo pogodbe s podjetjem VPS Svetovanje niti kakršnihkoli dokazil, da je to podjetje opravilo delo ali storitve.

Andrej Ribič trdi, da bi dokumentacija v zvezi s storitvami podjetja VPS Svetovanje morala biti v Elektru Ljubljana. “Težko komentiram, zakaj je na sedežu družbe ne najdejo,” je dodal.

Storitev, ki naj bi jih opravilo podjetje VPS Svetovanje, ni podrobneje predstavil. “Gre za svetovalne storitve, ki predstavljajo poslovno skrivnost ali pa so zaupne narave,” je pojasnil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje