Poziv delodajalcem: v vročih dneh skrajšajte delovnik in zmanjšajte obseg dela

Slovenija 21. Jun 202216:10 0 komentarjev
vročina, delavci, gradbišče
Žiga Živulovič jr./BOBO

"Ob preveliki izpostavljenosti toplotno neustreznemu delovnemu okolju je za določeno delovno nalogo potrebnega več časa ali pa mora biti več delavcev dodeljenih isti nalogi," opozarjajo v Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 (OSO - KS 90). Prav tako se delo ne more izvajati tako dolgo ali tako intenzivno, kot bi bilo možno v hladnejšem okolju, še dodajajo in delodajalce pozivajo, naj delavcem zagotovijo ustrezno delovno okolje.

Obalne sindikalne organizacije – KS 90 (OSO – KS 90) so izdale apel, v katerem delodajalce pozivajo, naj ob vročinskem valu, kateremu smo trenutno priča in ko temperature presegajo več kot 30 stopinj Celzija, sprejmejo ustrezne ukrepe za zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja. Ob tem še opozarjajo, da že vsaka stopinja Celzija nad 25 stopinj Celzija v delovnem okolju predstavlja dvoodstotno izgubo produktivnosti. Pri temperaturah nad 27 stopinj Celzija pa se delovna storilnost z vsako stopinjo zmanjša za od štiri do devet odstotkov. “Zato ni prav nobenega razumskega argumenta, da delodajalci v teh pasjih dnevih ne bi dali na prvo mesto zdravja in varnosti zaposlenih pred lastnim profitom,” še opozarjajo v OSO – KS 90.

Delovnopravna zakonodaja, ki se dotika toplotnega udobja in je obvezna za vse delodajalce, namreč jasno predpisuje, da temperatura ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Izjema so le tako imenovani vroči delovni prostori, kjer temperatura zraka lahko preseže to vrednost, vendar mora delodajalec ob tem zagotoviti ustrezno temperaturo v pomožnih prostorih, na hodnikih in stopniščih. V teh prostorih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, temperatura zraka ne sme presegati 20 stopinj Celzija.

Visoke temperature so še posebej nevarne za starejše delavce, kronične bolnike, delavce s čezmerno telesno težo ter delavce, ki opravljajo delo na prostem, dodajajo. Daljše obdobje visokih temperatur pa lahko povzroči več različnih zdravstvenih težav, od utrujenosti, vročinskih krčev, motenj zavesti, do slabosti, glavobola, bruhanja, vročinske izčrpanosti in celo vročinske kapi.

Manko ustreznih normativov in inšpekcijskih nadzorov

V Obalni sindikalni organizaciji – KS 90 opozarjajo na kritične razmere predvsem v dejavnosti gostinstva in turizma, trgovine, gradbeništva, komunale pa tudi v pisarniških prostorih in proizvodnih obratih. Ob tem so delodajalcem predlagali vrsto ukrepov, ki bi lahko stopili v veljavo v času izjemno visokih temperatur. Med drugim predlagajo zmanjšanje intenzivnosti dela, premik in skrajšanje delovnega časa, pa tudi uvedbo več odmorov in prijaznejše tehnologije. Prav tako svetujejo, da delodajalci delavcem omogočijo ponudbo osvežilnih napitkov, vsaj dvakrat na dan poskrbijo za prezračevanje prostorov ter zagotovijo hladno, udobno in zračno delovno opremo.

V OSO – KS 90 še opozarjajo, da bi bilo treba sprejeti normative o najvišji zunanji temperaturi zraka za delavce, ki opravljajo delo na prostem, ter hkrati okrepiti inšpekcijske nadzore v zvezi z zagotavljanjem varnega in zdravega delovnega okolja, še posebej v poletnih mesecih. “Ugotavljamo namreč, da se vse preveč delodajalcev obnaša izjemno neodgovorno do zdravja in varnosti zaposlenih, ker smatrajo, da se njihova dolžnost do varnega in zdravega delovnega okolja zaključi z dodelitvijo delovne in osebne varovalne opreme, medtem pa dela ne prilagodijo trenutnim toplotnim razmeram,” še opozarjajo v OSO – KS 90.

natakar z masko v restavraciji
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!