Evropa v primežu peklenske vročine: v Franciji prepovedali prireditve na prostem

Svet 17. Jun 202219:50 0 komentarjev
Gironde
PROFIMEDIA

Francija se te dni spopada z ekstremnimi temperaturami. Razmere so tako hude, da so oblasti v departmaju Gironde na jugozahodu Francije prepovedale vse prireditve na prostem, vključno s koncerti.

Francijo je v začetku tedna zajel vročinski val. Živo srebro je v četrtek ponekod doseglo 40 stopinj Celzija, vrhunec vročine pa naj bi po napovedih meteorologov dosegli ta konec tedna. Znanstveniki in strokovnjaki sicer opozarjajo, da bodo zaradi globalnega segrevanja obdobja močne vročine vse pogostejša in daljša.

V departmaju Gironde na jugozahodu Francije so oblasti do konca vročinskega vala prepovedale vse javne prireditve, vključno s proslavo na dan odpora 18. junija. Prav tako so prepovedani koncerti in večja zborovanja. Prepovedani so tudi dogodki na zaprtih prizoriščih, ki nimajo klimatskih naprav. Zasebna druženja, kot so praznovanja in poroke, so dovoljena.

Nič bolje ni niti v preostalih delih države. V prestolnici Paris bi lahko izmerili 39 stopinj Celzija, zaradi suše pa obstaja tudi nevarnost gozdnih požarov. Zaradi povečane uporabe klimatskih naprav mora zdaj Francija elektriko uvažati iz drugih držav, poroča BBC.

Nič bolje v Španiji, Italiji in Veliki Britaniji

Poleg Francije se s pasjo vročino spopadajo tudi v Španiji, kjer so letos zabeležili najbolj vroč maj v zadnjih sto letih. Temperature naj bi se v tej državi konec tedna povzpele na 43 stopinj Celzija.

Po državi divja več gozdnih požarov, najbolj zaskrbljujoč požar je v bližini Baldomara v Kataloniji, ki je že uničil 500 hektarov gozda, lokalne oblasti pa opozarjajo, da bi se lahko razširil na več kot 20.000 hektarjev.

V primežu vročine so tudi Italiji, kjer je vodostaj največje reke Pad tako nizek, da lahko domačini hodijo po sredi struge. Vročina bo v prihodnjih dneh zajela tudi britansko otočje, po napovedih vremenoslovcev naj bi v južnem delu Anglije dnevne temperature dosegle okoli 33 stopinj Celzija, medtem pa so zaradi vročega vremena v Londonu oblasti že izdale opozorilo, še piše BBC.

Tudi Slovenija na pragu vročinskega vala

Tudi v Sloveniji bo vreme v prihodnjih dneh postreglo z visokimi temperaturami, ki nas bodo spremljale tudi v prihajajočem tednu in vse kaže, da smo na pragu prvega vročinskega vala. Po izračunih Agencije za okolje (Arso) bo od nedelje dalje živo srebro nad 30 stopinj, vročina pa se bo zavlekla tudi v sredino naslednjega tedna, takrat lahko pričakujemo do 35 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!