Poziv Pravne mreže: Zagotovite volilno pravico tudi okuženim s koronavirusom

Slovenija 31. Avg 202220:43 0 komentarjev
Volitve
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Pravna mreža za varstvo demokracije je v javnem pismu pozvala, naj vlada pred prihajajočimi predsedniškimi in lokalnimi volitvami ter referendumi spremeni volilno zakonodajo, ki bo zagotovila, da bodo lahko pravočasno oddali glas tako tisti iz tujine kot okuženi s koronavirusom. "Epidemija koronavirusa ne pojenja, slovenski volilni upravičenci pa se bomo že letos jeseni večkrat podali na volišča. V luči tega je nujno, da se najdejo ustrezne zakonodajne in praktične rešitve, ki bodo omogočale glasovanje vsem upravičencem," so zapisali v javnem pismu.

Pravna mreža za varstvo demokracije je pristojnemu ministrstvu januarja posredovala poziv, naj spremeni volilno zakonodajo, ki bi uredila pravico do udeležbe na volitvah. Opozarjajo, da po štirih mesecih od zadnjih volitev še vedno ni urejeno, kako bodo glasovali tisti, ki jim je odrejena izolacija, ter tisti, ki bodo glasove poslali iz tujine.

“Ker je glasovalni dan nedelja, pomeni, da je namero o glasovanju od doma treba sporočiti do vključno četrtka. A do okužbe lahko pride tudi v petek ali soboto, v teh primerih pa za volilne upravičence ni poskrbljeno. Volijo lahko le, če zavestno in namerno prekršijo odrejeno izolacijo in se na dan glasovanja kljub okužbi odpravijo na volišče, pri čemer tvegajo okužbo vseh tam prisotnih,” piše v javnem pismu vladi.

Dodali so, da smo se s podobno težavo soočali že na aprilskih državnozborskih volitvah. “A takrat je bil trend okužb v padanju, tokratne volitve pa bodo izvedene jeseni, ko se število okužb praviloma poveča. Posledično bi lahko prišlo do onemogočanja izvrševanja aktivne volilne pravice, torej pravice voliti, pri več tisoč volilnih upravičencih,” so zapisali.

Epidemija koronavirusa ne pojenja, slovenski volilni upravičenci pa se bomo že letos jeseni večkrat podali na volišča. V luči tega je nujno, da se najdejo ustrezne zakonodajne in praktične rešitve, ki bodo omogočale glasovanje vsem volilnim upravičencem. Le tako bodo volitve zares legitimne,” so poudarili.

Prav tako so opozorili na volilne upravičence iz tujine. Na državnozborskih volitvah je težave povzročala že spletna stran za prijavo na glasovanje iz tujine, ki zadnji dan pred iztekom roka ni delovala. Poleg tega del te skupine volivcev glasovnic ni prejela pravočasno, zato izpolnjene in odposlane do roka niso prišle do Državne volilne komisije (DVK),” so poudarili in dodali, da v času, ko standard univerzalnih poštnih storitev upada, trenutna zakonodaja nima rešitev za tovrstne težave.

“Tudi na tem področju lahko zato pride do omejevanja volilne pravice tistih oseb, ki jim je bodisi onemogočena že prijava h glasovanju iz tujine po pošti bodisi svoje glasovnice niti ne prejmejo oziroma se ta pravočasno ne vrne v Slovenijo,” menijo v Pravni mreži. Zato pozivajo vlado, da v čim krajšem možnem času predlaga rešitve za spremembo zakonodaje, da bo državni zbor lahko po nujnem zakonodajnem postopku sprejel ustrezne zakonske rešitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!