Zaskrbljujoči podatki: “V bistvu je za celotno Posočje napoved kar alarmantna”

Slovenija 30. Okt 202310:18 > 15:17 8 komentarjev
Količina padavin
@Neurje.si/FACEBOOK

Ponoči bodo Slovenijo znova zajele obilnejše padavine. Meteorologi so izdali oranžno opozorilo za severozahod in jugovzhod države. Največ dežja bo padlo na širšem območju Julijcev, tudi v Baški grapi, ki so jo poplave prizadele že v petek. Padavinska napoved je "alarmantna" tudi za Posočje. Reke in hudourniški vodotoki bodo ob krepitvi padavin močneje narasli in na izpostavljenih območjih prestopili bregove.

Ponoči bodo Slovenijo znova zajele obilnejše padavine. Od ponedeljka zvečer do torka sredi dneva bo na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja lahko ponekod padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, opozarjajo meteorologi. Krajevni nalivi in močni sunki vetra se bodo pojavljali tudi drugod po Sloveniji.

Ker obstajajo možnosti poplav, je Arso za torek za severozahod in jugovzhod države razglasil oranžno opozorilo, za ostali del države pa rumeno.

“Od ponedeljka zvečer do torka sredi dneva bo največ dežja padlo na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja, lahko tudi več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter. Najmočneje bo deževalo ponoči in zjutraj,” je za N1 pojasnil dežurni meteorolog na agenciji za okolje (Arso) Brane Gregorčič. “V to območje sodi tudi Baška grapa, kjer bo ponoči obilno deževalo. Krajevni nalivi in močni sunki vetra se bodo pojavljali tudi drugod po Sloveniji,” je opozoril.

“Nevihte, ki se bodo prožile nad Kvarnerjem, bi lahko nosilo tudi proti Kočevski, Dolenjski in Beli krajini, zato smo za jutri tudi jugovzhod države obarvali oranžno, predvsem za možnost intenzivnih nalivov, pa tudi sunkov vetra,” je povedal Gregorčič. “Lahko da bomo opozorila po regijah še spreminjali, odvisno od izračunov preko dneva,” je še poudaril.

Zaskrbljujoče visoko količino padavin je v naslednjih nekaj dneh pričakovati tudi v Posočju, kažejo napovedi amaterskih vremenoslovcev s portala Neurje.si. “V bistvu je za celotno Posočje napoved kar alarmantna, kar se padavin tiče,” so zapisali. Sodeč po njihovih podatkih za Bovec se bo današnje nočno deževje v torek še okrepilo. Enako naj bi bilo tudi v petek in v nedeljo.

“Skupna količina padavin za Posočje bo do petka krepko presegla 300 litrov na kvadratni meter. Nekateri modeli do konec tedna nakazujejo celo preko 500 litrov padavin, kar je lahko ob trenutnih razmerah vodotokov ter razmočenosti tal tudi katastrofalno,” še opozarjajo na Neurje.si.

Količina padavin v Posočju
@Neurje.si/FACEBOOK

Zaostrenih razmer sicer vremenoslovci ne pričakujejo na območjih Savinjske in Koroške, ki so jih najhuje prizadele avgustovske poplave.

Vendar se lahko tudi ob manjši količini padavin sproži kakšen plaz, ki je že namočen, tega žal ni mogoče napovedati, dodaja Gregorčič.

Vremensko opozorilo
Foto: Arso

Katere reke lahko poplavijo?

“Danes bodo ponovno začele naraščati reke na jugu in zahodu države. Popoldan in zvečer se bo naraščanje rek v severozahodni Sloveniji, predvsem v zgornjem Posočju in v porečju Save Bohinjke, nadaljevalo. Na običajnih izpostavljenih območjih se bodo reke razlivale, verjetne so poplave posameznih hudourniških vodotokov ter padavinske in zaledne vode. V drugem delu noči in zjutraj so razlivanja posameznih manjših rek možna tudi v drugih delih države,” opozarjajo hidrologi.

Poplave v Sloveniji
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Jutri bodo do velikih pretokov narasle reke v večjem delu države. Na izpostavljenih območjih se lahko razlijeta Kolpa in Sava v srednjem toku. Jutri čez dan se bo močno povečal tudi pretok Drave na vtoku v Slovenijo. Drava se bo razlivala vzdolž svojega toka, poplavljene površine v spodnjem toku se bodo do noči na sredo povečevale. V sredo bodo kraške reke na Notranjskem in Dolenjskem, Sava v spodnjem toku in Mura še zmerno naraščale. Drugod se bo vodnatost rek zmanjševala.

Gladina morja bo ponovno povišana danes med 21. in polnočjo in jutri med 8. in 12. uro. V tem času se bo morje na nižjih delih obale razlivalo v višini okoli 25 centimetrov, to je manj kot pretekli konec tedna.

Arso visokovodne razmere 31.10.
@ARSO_VODE/TWITTER

Ta teden še dve fronti

To ni zadnja fronta ta teden. “Še eno intenziviranje sledi v noči s četrtka na petek, nato pa še ena v nedeljo. Scenarij bo precej podoben kot jutri, le da še ne poznamo podrobnosti, kje bo največ padavin,” je dejal Gregorčič. Za zdaj ne kaže, da bi se zelo ohladilo. Dnevne temperature bodo okrog 15 stopinj Celzija.

Burno vremensko dogajanje se nadaljuje že od prejšnjega tedna. Za pretekli petek je bilo za večji del države izdano rdeče vremensko opozorilo. Poplavljalo je morje, reke in hudourniki so močno narasli v Savinjski dolini, dodatno je namočilo tudi območja, kjer so se avgusta sprožili plazovi. Na Koroškem sta močno deževje in toča uničila dele cest, ki so jih šele nedavno popravili po avgustovskih poplavah. Najhuje pa je bilo na Severnem Primorskem, predvsem v Baški grapi, kjer so zaradi poplavljanja Bače evakuirali prebivalce, v dolini Idrijce in v dolini Kamniške Bistrice, ki ponekod ni bila prehodna. Tudi noč na soboto so zaznamovale močne nevihte z nalivi, sunki vetra, bliskanjem in grmenjem, ponekod je padala tudi toča.

Razlog za burno vremensko dogajanje, ki je bolj kot za jesen značilno za poletje, je za ta del leta pretoplo ozračje. Vse višje temperature – letos so padli številni rekordi – povzročajo podnebno krizo, ki jo letos še dodatno poganja pojav el niño.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje