Glavna tožilka EPPO v pismu Dikaučiču izrazila zaskrbljenost

Slovenija 09. Jul 202118:34 > 20:34 0 komentarjev
Marjan Dikaučič
Bobo

Ministrstvo za pravosodje je v uradnem listu objavilo nov poziv za izbor kandidatov za evropska delegirana tožilca. Vlada po novem pričakuje šest kandidatov, po tri za vsako mesto. Državnotožilski svet poziv označuje za nezakonit, njihovo stališče pa je podprla glavna evropska tožilka Laura Kövesi.

Na spletni strani ministrstva so že v ponedeljek napovedali, da bodo glede na nedavno odločitev upravnega sodišča ter v luči tega, da je treba zagotoviti čimprejšnje polno delovanje Slovenije v okviru Evropskega javnega tožilstva (EPPO), predvidoma še ta teden objavili poziv v skladu z 71.č in 71.d členom zakona o državnem tožilstvu.

Javni poziv državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev je ministrstvo za pravosodje objavilo na podlagi tretjega odstavka 71.d člena v zvezi z 71.č členom zakona o državnem tožilstvu.

71.č člen v petem odstavku določa, da mora državnotožilski svet oblikovati listo treh kandidatov za imenovanje evropskega tožilca, ki jo pravosodno ministrstvo nato posreduje v seznanitev vladi, ta pa jo predloži naprej pristojni instituciji EU. To pomeni, da mora za obe razpoložljivi mesti pripraviti seznam s po tremi kandidati, skupno šest.

Glavna evropska tožilka pisala pravosodnemu ministru

Predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič je danes znova opozorila, da je bil sklep vlade o razveljavitvi postopka nezakonit, posledično je nezakonit tudi danes objavljen javni poziv.

Državnotožilski svet je postopek, v katerem sta bila izbrana kandidata Tanja Frank Eler in Matej Oštir, izvedel v skladu s predpisi, izbira kandidatov pa je temeljila na presoji njihove strokovnosti.

Ob odsotnosti razlage določb zakona o državnem tožilstvu, ki urejajo postopek in pogoje za imenovanje evropskega delegiranega tožilca, s strani sodišča bi Državnotožilski svet s ponovnim odločanjem sledil arbitrarni razlagi predpisov s strani vlade in pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju, so sporočili.

To bi nedvomno vzbudilo dvom v legitimnost imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v tako ponovljenem postopku, kar bi v posledici lahko ogrozilo uspešen kazenski pregon zadev iz pristojnosti Evropskega javnega tožilstva v Sloveniji, so sporočili iz Državnotožilskega sveta, ki je o tem na današnjem sestanku seznanil tudi evropsko glavno tožilko Lauro Kövesi.

Glavna tožilka EPPO
REUTERS/Stoyan Nenov

Glavna tožilka je v odzivu podprla stališče Državnotožilskega sveta glede tveganj, ki jih predstavlja nov poziv za izbor kandidatov v trenutnih okoliščinah. Skupaj s svojima namestnikoma Andresom Ritterjem in Danilom Ceccarellijem je pozdravila tudi izjavo Državnotožilskega sveta v bran neodvisnosti pravosodja v Sloveniji, piše na spletni strani Evropskega javnega tožilstva (EPPO).

Laura Kövesi je v luči tega danes poslala tudi pismo novemu pravosodnemu ministru Marjanu Dikaučiču, v katerem je poudarila, kako nedavna odločitev slovenske vlade spodkopava učinkovito delo EPPO ter resno in neposredno vpliva na primerno finančno upravljanje evropskih sredstev in varovanje finančnih interesov EU.

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je začelo delovati 1. junija, čeprav do takrat od 22 sodelujočih držav delegiranih tožilcev nista predlagali Finska in Slovenija. Finska je medtem z EPPO že dosegla dogovor glede imenovanja tožilcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!