Ministrstvo o lovilcih IMSI: Temeljito bomo preučili odločbo ustavnega sodišča

Slovenija 06. Jan 202311:14 > 14:42 0 komentarjev
Ustavno sodišče RS
Denis Sadiković/N1

Ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da nameravajo odločbo, s katero je ustavno sodišče razveljavilo več odstavkov 150.a člena zakona o kazenskem postopku, ki so urejali uporabo t. i. lovilcev IMSI, temeljito preučiti. Dodajajo, da sodba nima neposrednega vpliva na delo policije, saj ta lovilcev IMSI še ni začela uporabljati. Infromacijski pooblaščenec medtem pozdravlja odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi več odstavkov zakona o kazenskem postopku in tako dokončno ustavi uporabo lovilcev IMSI.

Ustavno sodišče je namreč na zahtevo poslancev SDS in Levice razveljavilo več odstavkov 150.a člena zakona o kazenskem postopku in s tem dokončno ustavilo možnost uporabe lovilcev IMSI. Te bi lahko policija uporabila, kadar ne razpolaga s podatkom o telefonski številki oziroma mobilnem telefonu, ki ga osumljenec uporablja za komunikacijo v zvezi z določenim hujšim kaznivim dejanjem.

V odločbi so ustavni sodniki izpostavili predvsem težavo učinkovitega sodnega odločanja v primeru množičnih posegov v komunikacijsko zasebnost ljudi, ki niso povezani z domnevnim storilcem kaznivega dejanja. Kot v odzivu navajajo na ministrstvu, nameravajo odločbo, ki je precej obsežna, natančno preučiti, “zlasti z vidika zagotovitve učinkovite naknadne sodne presoje ustavnih in zakonskih pogojev za poseg v pravico do informacijske in komunikacijske zasebnosti, ki jo v obrazložitvi izpostavlja ustavno sodišče”.

Ob tem poudarjajo, da je pred ustavnim sodiščem še vedno odprta tudi presoja uporabe lovilca IMSI za ugotavljanje lokacije komunikacijskega sredstva. “Glede na navedeno, v tem trenutku še ni mogoče podati dokončnega odgovora o tem, kakšne bi v prihodnje lahko bile zakonske rešitve, ki bi lahko dejansko celovito upoštevale to novo ustavnosodno presojo,” so zapisali.

Izpostavljajo še, da odločba na delovanje policije ne bo vplivala, saj je ustavno sodišče ureditev, ki jo je razveljavilo, pred tem začasno zadržalo, kar pomeni, da je policija od sprejema novele zakona o kazenskem postopku v praksi ni uporabljala.

Iz urada Informacijskega pooblaščenca sporočajo, da je pooblaščenec pozdravil odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi več odstavkov zakona o kazenskem postopku in tako dokončno ustavi uporabo lovilcev IMSI. Ob tem je spomnil, da so njihovo uporabo z inšpekcijskim nadzorom preverjali že leta 2013 in ugotovili, da resno posegajo v osebne podatke. Pooblaščenec je že takrat ugotavljal, da za uporabo lovilcev IMSI ni ustrezne pravne podlage, obenem pa gre za tehnično sredstvo, ki deluje po principu lažne bazne postaje mobilne telefonije in tako zajema telefonske številke vseh bližnjih uporabnikov, ne zgolj preiskovanih oseb.

Tudi ustavno sodišče je v odločbi zapisalo, da je to ob odsotnosti ustreznega sodnega nadzora pomembna oteževalna lastnost lovilca IMSI podatkov, s čimer se ta bistveno razlikuje od sicer znanih in urejenih prikritih preiskovalnih ukrepov, je sporočil Informacijski pooblaščenec.

Dodali so, da naj bi policija IMSI lovilce kupila že leta 2004 in 2008 in je sprva njihovo uporabo zanikala ter jih po inšpekcijskem postopku Informacijskega pooblaščenca prenehala uporabljati in si prizadevala za ureditev pravne podlage, ki pa je ustavno sodišče zadržalo leta 2019.

Prikrivanje uporabe tako invazivnih ukrepov je bilo deležno številnih očitkov, so spomnili pri pooblaščencu. Ker ni šlo za osamljeni primer netransparentnega uvajanja novih policijskih pooblastil in sredstev, je pooblaščenec že leta 2014 pripravil smernice za presojo vplivov na zasebnosti ob uvajanju novih policijskih pooblastil in sredstev z namenom, da se izboljša demokratična razprava o sorazmernosti uporabe določenih novih tehnoloških rešitev.

Informacijski pooblaščenec zato ob tej odločbi poudarja, da bi o sprejemljivosti novih nadzorovalnih tehnologij v demokratični državi moral biti dosežen čim širši družbeni konsenz, ne pa da je to prepuščeno samim represivnim organom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!