Ključni dogodki po nesreči v Uniorju: kako so ukrepali uprava, inšpektor, župan?

Gospodarstvo 17. Nov 202215:30 7 komentarjev
Časovnica Zreče
N1

Po korakih pojasnjujemo, kaj se je zadnje tri tedne dogajalo v Uniorju in Zrečah. Kako hitro so ugotovili, da uhaja para z vsebnostjo potencialno nevarnega kromovega trioksida, koga so obvestili prvi dan, kdaj je izvedel župan, kdaj nadzorniki in delničarji podjetja, kako so do danes postopali inšpektorji?

26. oktober: uhajanje kromove pare

Vse se je začelo 26. oktobra, ko so nekateri od 1.600 zaposlenih v Uniorju opazili kapljice na avtomobilih, parkiranih pred tovarno, in o nenavadnih madežih obvestili upravo Uniorja.

Po besedah predsednika uprave Darka Hrastnika so ugotovili, da je v obratu Obdelovalnica v enoti za proizvodnjo ročnega orodja uhajala para iz kadi za galvanizacijo. Po navedbah člana uprave Branka Bračka so nepravilnosti ugotovili v pol ure in napravo ustavili.

V pari je bila tudi neznana (po navedbah uprave manjša) koncentracija kromovega trioksida, ki je potencialno nevarna snov. Veter je paro zanesel vse do parkirišča podjetja. Hrastnik je pokazal lokacijo in fotografijo ventilatorja oziroma tako imenovanega ukapljevalnika, pri katerem je zaradi premočnega pretoka zraka (napravo so poleti posodabljali) pripetila nezgoda. Naprava ima nalogo, da zbere kapljice, ki prihajajo iz tehnološkega postopka, in jih vrne v obtok. “Ker je ta ventilator pihal s preveliko močjo, je kapljice tistega dne zaradi nizkega pritiska, deževja in vetra odnesel v okolico,” je pojasnil Hrastnik.

Lokacija naprave, iz katere je uhajala para:

Unior, lokacija
Unior

26. oktober: obvestilo inšpektoratu

V Uniorju so tisti dan takoj ustavili proizvodnjo in – kot jim narekuje okoljevarstveno dovoljenje – obvestili inšpektorat. Da so v podjetju ravnali ustrezno, je potrdil tudi inšpekcijski postopek, ki še ni končan.

Podjetje je inšpektoratu skupaj z obvestilom o nesreči poslalo dokument “Analiza ukrepanja in korektivni ukrepi zaradi izrednega dogodka”, v katerem je bil načrt sanacije.

Tisti dan ne podjetje ne inšpektorat nista obvestila nikogar drugega (delničarjev, lokalne skupnosti, bližnje osnovne šole, javnosti). V podjetju so danes dejali, da so takrat – zdaj priznavajo, da zmotno – ocenili, da nima smisla po nepotrebnem vznemirjati javnosti, saj naj bi šlo za majhne koncentracije. Pri tem povejmo, da ne podjetje ne inšpektorat tisti dan nista izvedla oziroma naročila meritev emisij.

5. november: vprašanje župana

Hrastnik je na tiskovni konferenci potrdil, da je informacijo o napaki naprave v začetku novembra po drugih kanalih dobil tudi župan občine Zreče Boris Podvršnik. A župan ni obvestil javnosti.

7. november: ponovni priklop naprave

Naslednji ključni datum je 7. november, ko je podjetje ponovno zagnalo napravo. Dobavitelj naprave jo je do takrat pregledal in ustrezno nastavil pretok zraka. Pred ponovnim zagonom naprave so v Uniorju izvedli tehnične meritve, ki so bile po navedbah podjetja skladne z zakonodajo in zahtevami okoljevarstvenega dovoljenja.

7. november: meritve emisij v tleh

Dva tedna po nesreči je pogodbeni izvajalec za Unior izvedel meritve emisij v zrak. Po navedbah Hrastnika so meritve naročili samoiniciativno, torej ne da bi jim to naročil inšpektorat. Meritve je izvedel Talum Inštitut, hčerinsko podjetje državnega Taluma, ki ni ugotovil škodljivih vplivov za okolje in ljudi. Merili so emisije kroma in kromovega trioksida na izpustu iz tovarne (na cevi, kjer gre para iz tovarne ven) in v tleh (na šestih lokacijah znotraj in okoli tovarne).

Emisije na izpustu so bile daleč pod mejnimi vrednostmi. Pri meritvah emisij kroma v tleh pa so na dveh lokacijah ugotovili preseganje mejne vrednosti (torej vrednosti, do katere so učinki na okolje sprejemljivi), ne pa tudi opozorilnih vrednosti (vrednosti, kjer ob določeni rabi tal, na primer za pridelavo ali črpanje vode, lahko nastanejo škodljivi vplivi). Meritve emisij kromovega trioksida so pokazale vrednosti daleč pod mejnimi. Mejna vrednost za to snov je 25 miligramov na kilogram suhe snovi, meritve so v Uniorju pokazale manj kot en miligram na kilogram.

15. november: obvestilo nadzornikom

Podjetje je o dogodku neuradno obvestilo nadzornike. Predsednik nadzornega sveta Franc Dover je sklical izredno sejo nadzornega sveta.

16. november: izredna seja NS in obvestilo javnosti

Podjetje je o dogodku obvestilo javnost. Potekala je tudi izredna seja nadzornega sveta, na kateri so se člani seznanili z okoliščinami nesreče.

17. november: izredna seja NS

Nadzorniki so se ponovno sestali. Menijo, da je bil odziv uprave prepozen, a morebiten odpoklic ni bil na mizi (več tukaj).

26. oktober–17. november: inšpekcije ni bilo v podjetju

Okoljski inšpektorat je bil o nesreči obveščen 26. oktobra, kasneje je sprožil inšpekcijski postopek, ki pa še ni končan. Po navedbah uprave Uniorja do danes nobenega inšpektorja ni bilo v podjetju, prav tako ni bilo nikogar iz drugih državnih institucij, ki so v primeru izrednih dogodkov pristojne za ukrepanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje