Tudi danes daljši zastoji na mejnih prehodih

Slovenija 01. Avg 202109:27 > 20:52
Delite:
gruškovje kolona
Foto: Prometnoinformacijski center

Na nekaterih cestah po državi in na mejnih prehodih je promet na enega prometno najbolj obremenjenih koncev tedna v poletni sezoni še naprej zgoščen. Daljši zastoji so na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji, na podravski avtocesti pred Gruškovjem proti Hrvaški in na dolenjski avtocesti pred Obrežjem proti Hrvaški.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji kolona vozil dolga dva kilometra in pol. Voznikom, ki so namenjeni proti Kranjski Gori, priporočajo, da avtocesto zapustijo na izvozu Jesenice vzhod, Lipce.

Na podravski avtocesti je kolona vozil pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški dolga približno en kilometer in pol. Vozniki osebnih vozil za izstop iz države čakajo eno do dve uri. Na dolenjski avtocesti pa je kolona pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški dolga približno en kilometer. Za osebna vozila je predviden čas čakanja za izstop iz države eno do dve uri.

Približno kilometer dolg zastoj je tudi pred mejnim prehodom Šentilj v smeri Avstrije. Za izstop iz države je treba približno eno uro in pol čakati tudi na mejnih prehodih Starod in Petrina, približno pol ure pa na mejnih prehodih Dobovec in Jelšane.

Povečuje pa se tudi promet v državo. Vozniki osebnih vozil morajo za prestop meje najdlje čakati na mejnem prehodu Gruškovje, in sicer štiri ure. Do ene ure je predvidena čakalna doba za prestop meje na Dragonji in približno 45 minut na mejnem prehodu Dobovec. Po pol ure je treba za vstop v Slovenijo čakati na mejnih prehodih Metlika, Novokračine, Obrežje, Petišovci, Petrinja, Slovenska vas in Vinica.

Vozniki naj pred potjo preverijo čakalne dobe na manj obremenjenih prehodih

Voznike so na prometnoinformacijskem centru pozvali, naj še preden se odpravijo na pot preverijo čakalne dobe in so pri tem pozorni tudi na manjše mejne prehode. Priporočajo uporabo manj obremenjenih prehodov ter pripravo vseh dokumentov, saj se s tem skrajšajo postopki na meji in čakalne dobe.

Voznikom na prometnoinformacijskem centru še priporočajo, da pred odhodom na dopust preverijo svoje vozilo, se na pot odpravijo spočiti ter si privoščijo več postankov. Predlagajo tudi spremljanje razmer na cestah, načrtovanje poti ob manj prometno obremenjenih terminih in odsekih ter spremljanje vremenskih razmer.

Zaradi povečanega števila naletov na prometnoinformacijskem centru priporočajo tudi upoštevanje varnostne razdalje in prilagoditev hitrosti.

Večja gneča se je na cestah začela že v petek. V soboto pa potniki za prestop meje čakali tudi več kot šest ur. Gasilci, zaposleni v družbi za avtoceste (DARS) in pripadniki Rdečega križa so čakajočim delili pitno vodo.

Komentari

Vaš komentar