Pred ljubljansko osnovno šolo naj bi neznanci otroke vabili v kombi

Črna kronika 30. Maj 202311:52 3 komentarji
avto, neznanec
Profimedia

V bližini osnovne šole Vrhovci v Ljubljani naj bi včeraj ustavili neznanci v belem kombiju in nagovorili deklici ter ju skušali zvabiti v vozilo. Deklici sta zbežali. Šola je o dogodku obvestila starše in policijo, ki primer preverja.

V bližini osnovne šole Vrhovci v Ljubljani naj bi včeraj ustavili neznanci v belem kombiju in otroke skušali zvabiti v vozilo.

“Ravnokar smo dobili sporočilo, da se je na poti iz šole, pri gostilni Slovenka, pri dveh dekletih ustavil bel kombi z rdečim in črnim napisom. V kombiju naj bi bilo pet moških, ki so ju skušali zvabiti v kombi, da imajo nekaj za njiju. Odprli so najprej okno, potem pa še stranska vrata. Punci sta stekli stran in vse se je dobro končalo,” je v obvestilu staršem zapisala pomočnica ravnateljice osnovne šole Vrhovci Urška Letnar Smolčič.

Starše je ob tem prosila, naj bodo pozorni in se o možnih nevarnostih pogovorijo z otroki. O dogodku in možnih nevarnostih se bodo danes pogovorili tudi pri pouku na omenjeni šoli.

Šola je obvestila tudi Policijsko postajo Vič, kjer so potrdili, da so bili z dogodkom seznanjeni. “Celoten dogodek, namen ogovarjanja ni znan ali pojasnjen in policisti glede tega še zbirajo obvestila,” so zapisali in dodali, da gre po dozdajšnjih podatkih za enkraten dogodek.

V zadnjih mesecih so se podobni dogodki zgodili tudi v bližini osnovne šole v Braslovčah, v bližini osnovne šole v Framu, na cesti pri Mirni v bližini Nove Gorice in pred eno od srednjih šol v Limbušu v Mariboru. V omenjenih primerih ni nobeden od otrok oziroma mladostnikov prisedel k neznancem.

Pogovor z otroki

Policisti ob tem staršem svetujejo, naj se z otroki pogovorijo o tovrstnih okoliščinah in jih znova opozorijo, naj ne vstopajo v tuja vozila, ne prejemajo daril neznanih oseb in jim ne sledijo ne glede na obljube, da bodo prejeli darilo.

“Otrokom je treba pojasniti, naj si v takšnih primerih zapomnijo čim več podrobnosti (opis osebe, vozila in podobno), zatem pa takoj pristopijo do najbližje odrasle osebe in ji takoj povedo, kaj se je zgodilo. Odgovornost odraslih pa je, da otroku prisluhnejo, ga zaščitijo in nemudoma o tem obvestijo policijo na 113,” policisti svetujejo v takih primerih. Poudarjajo še, da je pomembno, da nepreverjenih informacij ne širimo na družbenih omrežjih. “Slednje lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje, preden policisti preverimo dejansko stanje,” opozarja policija.

neznanec, šola
Slika je simbolična; Profimedia

Policisti pravijo, da je treba otrokom pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. “Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapletajo in ostanejo na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive,” svetujejo policisti.

O primernem odzivu na take dogodke policisti opozarjajo šolarje tudi na preventivnih predavanjih.

“Tak pogovor ne sme potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih,” policisti še svetujejo staršem. “Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben. Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga, in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč,” svetujejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje