Pred nami dan z močnimi nevihtami, vremenoslovce najbolj skrbita toča in veter

Slovenija 23. Jun 202306:04 0 komentarjev
Veter in dež
PROFIMEDIA

Dele države bodo popoldne in proti večeru zajele hude nevihte, ki bodo s sabo ponekod prinesle tudi močan veter in točo. Sunki vetra lahko dosežejo hitrost do sto kilometrov na uro. Konec tedna se bo vreme umirilo.

V zadnjih dneh se je živo srebro ponekod po državi povzpelo do 35 stopinj Celzija. Nenavadno toplo je bilo po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) tudi ponoči, ponekod temperatura ni padla pod 20 stopinj Celzija, v tem primeru pa govorimo o tako imenovani tropski noči.

V sredo popoldne oziroma zvečer je vzhodni del države prešla nevihtna linija, kjer je nekaj težav povzročil zlasti močan veter. V Solčavi je umrl voznik avtomobila, na katerega je padlo drevo. Močan veter in debelejšo točo pa vremenoslovci napovedujejo tudi danes popoldne in v večernih urah. Slovenijo bo namreč v naslednjih urah prešla hladna fronta, ki bo s seboj prinesla burno vremensko dogajanje.

Sunki vetra tudi do sto kilometrov na uro

Po besedah meteorologa z agencije za okolje Blaža Štera bo največ težav povzročal močan veter, sunki lahko namreč dosežejo hitrost do sto kilometrov na uro. “Nasploh pa lahko piha med 50 in 80 kilometrov na uro. Vetrovno bo sicer po vsej državi,” je povedal in dodal, da vremenoslovce najbolj skrbita močan veter in toča.

Najbolj pestro bo po besedah našega sogovornika na severu in vzhodu države, močnejše nevihte pa lahko nastanejo tudi v osrednjem delu Slovenije. “Ker bo pri tleh suh in vroč zrak, se bo ob nastanku teh razvil močan nevihtni piš.” Po Šterovih besedah bo nevihte spremljala tudi toča, saj je to ob takšnem vremenskem dogajanju pogost pojav.

Najmanj bodo prehod hladne fronte čutili na Primorskem, kjer po trenutnih napovedih obstaja najmanjša verjetnost za nastanek neviht.

Nevihtna linija bo sprva nastala na severozahodu Slovenije, tik ob meji z Avstrijo. “Pred to linijo pa bodo nastale posamezne kratkotrajne, a intenzivne nevihte.” Nevihte bodo začele nastajati po 14. uri, vremensko pestro dogajanje pa se bo zavleklo v pozno popoldne in večerne ure. Po Šterovih besedah se bo stanje umirilo po deseti uri zvečer.

Konec tedna hudih neviht ni pričakovati

V noči na soboto bodo padavine povsod ponehale. “Konec tedna bo precej umirjeno in brez ploh,” je povedal Šter. V soboto bo pihal severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja. Vročina bo popustila. V nedeljo in ponedeljek bo sončno. Po napovedih Štera lahko v torek spet pričakujemo prehod hladne fronte, takrat pa lahko spet nastanejo nevihte.

Blaž Šter
Denis Sadiković/N1

Po petkovem prehodu fronte bo torej vročina nekoliko popustila, prihodnji teden bo verjetno vreme nekoliko nestanovitno. Junij bo sicer nadpovprečno topel, a ne tako vroč, kot je bil lansko leto.

Kakšno poletje nas čaka?

Po Šterovih besedah je vremensko dogajanje letos nekoliko bolj zapleteno, saj ima severni Atlantik precej visoko temperaturo, kar vpliva na vreme v Evropi. Kot je še povedal v oddaji N1 STUDIO, nekatere napovedi kažejo, da lahko sledi daljše obdobje nestanovitnega vremena.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!