Pred vlado Roberta Goloba interpelirane že Drnovškova, Ropova in Cerarjeva

Slovenija 16. Apr 202316:11 3 komentarji
Tanja Fajon, Robert Golob, Luka mesec
Žiga Živulović jr./BOBO

V sredo bodo poslanci razpravljali o interpelaciji vlade, ki jo je vložila SDS. Med glavnimi očitki vladi so v SDS navedli odločitev o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine, ukinitev demografskega urada, opustitev dolžnega ravnanja na področju nezakonitih migracij, zdravstva in zdravstvenega varstva. Od sprejema slovenske ustave je bila sicer interpelacija zoper celotno vlado vložena štirikrat, poleg Golobove vlade je interpelacija doletela tudi vlade Janeza Drnovška, Antona Ropa in Mira Cerarja. Vse omenjene interpelacije pa je v parlamentarni postopek vložila SDS.

Interpelacije o delu vlad v zgodovini samostojne Slovenije niso pogoste, vlada Roberta Goloba bo četrta, ki jo je doletela interpelacija celotne vlade. Doslej so interpelacijo prestale vlade Janeza Drnovška, Antona Ropa in Mira Cerarja. Vse je v parlamentarni postopek vložila SDS.

Interpelacija o delu vlade Janeza Drnovška

Interpelacijo so julija 1997 vložili poslanci SDS zaradi domnevnega zavlačevanja vlade pri pripravi proračuna. 27. septembra 1997 je državni zbor s 26 glasovi za in 44 proti zavrnili predlagane sklepe, s katerimi bi ocenili delo vlade in ji naložili določene ukrepe.

Janez Drnovšek, Borut Pahor, Franc Zagožen in Janko Kušar ob podpisu koalicijske pogodbe novembra 2000.
Janez Drnovšek, Borut Pahor, Franc Zagožen in Janko Kušar ob podpisu koalicijske pogodbe novembra 2000. (Foto: BOBO)

Interpelacija o delu vlade Antona Ropa

Interpelacijo so julija 2004 vložili poslanci SDS in NSi zaradi očitkov o neuresničenih zavezah iz koalicijske pogodbe, slabem upravljanju z državo ter razraščajoči se korupciji in klientelizmu. DZ je o interpelaciji razpravljal 31. avgusta in 1. septembra 2004, razprava se je končala brez odločanja o sklepih.

Anton Rop.
Anton Rop. (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Interpelacija o delu vlade Mira Cerarja

Interpelacijo so septembra 2016 vložili poslanci SDS zaradi očitkov o kršenju ustave in zakonov, neuresničevanju zavez iz koalicijskega sporazuma ter slabem upravljanju z državo in državnim premoženjem.

Državni zbor je o interpelaciji razpravljal 23. novembra 2016 in po končani razpravi z 19 glasovi za in 48 proti zavrnil predlagan sklep, s katerim bi vlado pozval k uresničevanju zaveze iz koalicijskega sporazuma, da je glavno poslanstvo vlade povrnitev zaupanja ljudi v državo in njene temeljne stebre državotvornega delovanja.

Miro Cerar.
Miro Cerar. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Interpelacija o delu vlade Roberta Goloba

Interpelacijo so marca 2023 vložili poslanci SDS med drugim zaradi očitkov o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine, ukinitvi urada za demografijo, pa tudi ravnanju vlade v nasprotju z ustavo in koalicijsko pogodbo. Po oceni SDS je neustrezna tudi javna finančna politika, kritični pa so tudi do vladnega kadrovanja. Vlada je odgovoru na interpelacijo vse očitke zavrnila kot neutemeljene in vsebinsko deplasirane.

Državni zbor bo o interpelaciji razpravljal 19. aprila, o morebitnem sklepu, s katerimi bi DZ ocenil delo vlade, pa se bodo v SDS še odločili.

Reforma zdravstva
Strateški svet za zdravstvo pod okriljem premierja Roberta Goloba. (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje