Predlog odvetništva o pregonu protestnikov pri Hojsu naletel na gluha ušesa

Slovenija 06. Jun 202219:28 9 komentarjev
Petkov protest
Borut Živulović/BOBO

Po tem, ko je notranje ministrstvo pod vodstvom Tatjane Bobnar minuli teden umaknilo soglasje za prve tožbe, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policijskega varovanja neprijavljenih shodov, je tudi državno odvetništvo tožbe umaknilo. Zdaj so na notranjem ministrstvu pojasnili podrobnosti postopka in zapisali tudi to, da je ta predlog v predalu ležal več kot dva meseca.

Ena prvih potez nove notranje ministrice Tatjane Bobnar je bila, da je njeno ministrstvo umaknilo soglasje za tožbe zoper posameznike, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policijskega varovanja na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih. Med posamezniki, ki so prejeli tožbeni zahtevek, je tudi aktivist Jaša Jenull. Tudi državno odvetništvo je po umiku soglasja končalo postopke, je ob prevzemu poslov povedala nova pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan.

Zdaj so na notranjem ministrstvu pojasnili, da je umik tožb predlagalo državno odvetništvo. Delovna skupina je že 29. marca notranjemu ministrstvu svetovala umik že vloženih tožb in naj ne vlaga novih. A očitno državno odvetništvo pri takratnem ministru Alešu Hojsu ni naletelo na posluh.

Se je pa nanje takoj po prevzemu resorja odzvala Bobnar. Po preučitvi pravnih stališč državnega odvetništva in pravne službe ministrstva je 3. junija – tri dni po zaprisegi nove vlade – posredovala svoje soglasje, da se že vložene tožbe umaknejo, novih pa ne vlaga. Kot so poudarili na ministrstvu, se ena izmed teh tožb nanaša na delo policije ob protestnem branju slovenske ustave na Trgu republike.

“Posegi v ustavno pravico so dopustni le izjemoma: poseg mora biti nujen in sorazmeren, v tem primeru pa to ni tako. Zgolj formalna pomanjkljivost (ne prijava shoda) ne utemeljuje stroškovne sankcije v smeri naložitve stroškov policije,” so pojasnili na ministrstvu. Formalna pomanjkljivost se sankcionira s prekrškovno sankcijo oziroma globo, ki jo je policija izrekla. “Prav tako so lahko finančne posledice, ki bi jih država naložila udeležencem shoda zaradi izvajanja ustavne pravice, nedopustno omejevanje oziroma imajo negativen, zastraševalen učinek, ki je tudi po mnenju državnega odvetništva, nedopusten,” so še dodali.

Ob tem so na ministrstvu opozorili še na stališče državnega odvetništva, da ministrstvo, ki ga je takrat vodil Hojs, “ni utemeljilo oziroma izkazalo utemeljenosti tožb”.

Vlada napoveduje tudi odpravo kazni za prekrške

Vlada Roberta Goloba je napovedala tudi odpravo kazni za prekrške, ki temeljijo na nesorazmernih, neustavnih in nepravičnih ukrepih. Po besedah Švarc Pipan bo treba h globam pristopiti sistemsko, saj je šlo za sistemsko nepravično kaznovanje državljanov. Postopke, ki so še odprti, bo treba ustaviti. Pri končanih postopkih bo treba odpraviti njihove posledice, vključno z vpisom v kazenske in prekrškovne evidence. V primerih, kjer pa so bile globe že plačane, bo treba najti način, da se ta znesek povrne, je napovedala ob prevzemu resorja. “Ne bomo kar vsepovprek ustavljali postopkov in vračali glob. Treba bo pripraviti dober načrt. Gre za odpravo tistih glob, ki so bile izvedene na podlagi nesorazmernih, neustavnih in nepravičnih ukrepov,” je pojasnila.

Kot je Švarc Pipan dejala na zaslišanju, ne gre za sporočilo, da v epidemiji niso možni omejevalni ukrepi ali da za kršitev ukrepov niso možne sankcije ali globe. Mora pa biti po njenih besedah to jasno določeno, vnaprej predvideno in sorazmerno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje