V DZ roma predlog za Škofjo Loko kot mestno občino

Slovenija 10. Jan 202216:49 1 komentar
Škofja Loka
Profimedia

Poslanec NSi Mihael Prevc je v zakonodajni postopek danes vložil predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, po kateri bi občina Škofja Loka dobila status mestne občine. Po poslančevem mnenju občina izpolnjuje zahtevane pogoje po zakonu o lokalni samoupravi.

Po zakonu o lokalni samoupravi lahko namreč občina dobi status mestne občine, če je na njenem območju mesto, ki ima najmanj 20.000 prebivalcev in 15.000 delovnih mest ter je gospodarsko, kulturno in upravno središče širšega območja, je spomnil poslanec NSi Mihael Prevc.

Po njegovih navedbah je mesto Škofja Loka upravno, gospodarsko, kulturno, socialno in geografsko središče širšega škofjeloškega območja. Že danes je sedež demografsko zelo vitalne, močne in dinamične regije, ki je gospodarsko in podjetniško prodorna, je navedel. Funkcijo regijskega središča opravlja za približno 50.000 ljudi v regiji, je dodal.

Mesto Škofja Loka je po njegovih besedah gospodarsko središče z izjemnim razvojnim potencialom. Industrija je v njej nadpovprečno razvita dejavnost, prav tako je zaradi tesne povezanosti s šolstvom nadpovprečen njen potencial rasti.

Škofjeloška podjetja so v zadnjem desetletju uspešno prestala prestrukturiranje in so gospodarska hrbtenica Gorenjske. Podjetjem naklonjena prostorska politika dodatno omogoča razvoj gospodarstva in večanje števila vse bolj kakovostnih delovnih mest z vse višjo dodano vrednostjo tudi v prihodnje, je še zapisal v predlogu novele zakona.

Občina Škofja Loka je po njegovih besedah stičišče transportnih poti in predstavlja vstop v regijo. Mesto Škofja Loka pa je center kulturnega in družbenega življenja za širšo regijo. V njem je sedež več javnih zavodov, ki pokrivajo več občin in širše škofjeloško območje. Med njimi so Srednješolski center Škofja Loka, Gimnazija Škofja Loka, Loški muzej in Knjižnica Ivana Tavčarja.

Če bi Prevc s svojim predlogom uspel, bi se Škofja Loka pridružila 12 občinam, ki že imajo status mestne občine. To so poleg Ljubljane in Maribora še Celje, Koper, Krško, Kranj, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo Mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje