Klakočar Zupančič spet na Dunaj: enodnevni obisk spremenili v dvodnevnega

Slovenija 09. Jan 202312:43 26 komentarjev
Klakočar Dunaj
Parlamentsdirektion/Johannes Zinner

Po burnih odzivih na novoletni obisk Dunaja z vladnim letalom falcon se predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v tem tednu znova odpravlja v avstrijsko prestolnico, tokrat z avtomobilom. Obisk so iz enodnevnega spremenili v dvodnevnega in tako rešili zagato, ki bi nastala, če bi tokrat kljub enodnevnemu obisku izbrala drugačen način potovanja.

Predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka je predsednico državnega zbora (DZ) Urško Klakočar Zupančič vnovič povabil na Dunaj, kjer bo v četrtek slovesno odprtje prenovljenega parlamentarnega poslopja.

Ker pa se je na novoletni koncert filharmonikov in srečanje s Sobotko in nazaj odpravila z vladnim letalom falcon, kar je zaradi zelo visokega ogljičnega odtisa za 760-kilometrsko pot v obe smeri sprožilo ostre odzive v javnosti, so tokrat v njenem kabinetu, kot kaže, dvakrat razmislili o prevoznem sredstvu.

Še več, po naših informacijah so obisk odprtja prenovljenega parlamenta, ki je sicer enodnevni dogodek – na katerega bi predsednica DZ spet potovala s falconom – zdaj podaljšali v dvodnevnega. Proti Dunaju se bo tako že v sredo odpravila z avtomobilom, spotoma se bo ustavila v Gradcu, kjer bo opravila srečanje s predstavniki slovenske manjšine, nato bo v avstrijski prestolnici prespala, se v četrtek udeležila otvoritve parlamenta in se potem z avtomobilom vrnila v Ljubljano.

Poigravali so se tudi z možnostjo, da kot ekološko najbolj sprejemljiv način potovanja izberejo vlak, a se jim je zdelo 6–7 ur vožnje v eno smer odločno preveč. Njena delegacija bo sicer potovala z vsaj dvema avtomobiloma, na avstrijski meji pa jo bo v skladu s protokolom pričakalo tudi vsaj eno vozilo gostiteljev.

S podaljšanjem programa so tako v njeni ekipi rešili zagato, ki bi nastala, če bi tokrat kljub enodnevnemu obisku izbrala drugačen način potovanja – in s tem priznala napako, ki je prejšnji teden ni želela. Obenem pa bi bila javnost še veliko bolj razburjena, če bi na Dunaj, le deset dni po novoletnem obisku, ponovno letela s falconom.

parlament Dunaj
Obnova avstrijskega parlamenta v fazah traja že več let (Foto: Parlamentsdirektion/Michael Buchner)

Klakočar Zupančič je sicer minuli konec tedna na Facebooku razkrila vse okoliščine tega odmevnega obiska, omenjala je tudi hvaležnost, da se je lahko po koncertu hitro vrnila domov, ne samo zaradi svojih otrok, ampak tudi zato, ker je njen oče ravno ta dan imel nesrečo, “ki bi lahko bila življenjsko nevarna”. Izjave, da nihče od nas ne more potovati brez ogljičnega odtisa, “razen če vsi potujemo s kočijo”, pa ni obžalovala.

Prav tako ni pojasnila svoje navedbe, da je srečanje s Sobotko trajalo štiri ure, pri čemer se to časovno ne sklada z uro zaključka novoletnega koncerta (13.42) in uro, ko je falcon 1. januarja odletel z Dunaja (16.59). Na to v novem dopisu opozarja tudi največja opozicijska stranka SDS. Poslanka Anja Bah Žibert tako predsednico DZ sprašuje o stroških novoletnega obiska, vsebini in urniku pogovorov z avstrijskim kolegom, zanima pa jo tudi, ali krajši potovalni čas odtehta višji ogljični odtis.

Gre sicer za stranko, ki podnebnim spremembam doslej ni posvečala veliko pozornosti, nekateri njeni vidni člani pa so o njih že večkrat tudi javno podvomili. Zdaj pa je njihova poslanka zapisala: “Izpostaviti velja tudi, da živimo v času, ko se v ospredje postavljajo skrb za podnebje, klimatske spremembe in doprinos posameznika k izboljšanju klimatskih razmer, zato bi od vas kot predsednice državnega zbora pričakovali, da se boste na pot v bližnjo prestolnico podali s prevozom, ki je prijaznejše okolju.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje