Predsednica Nataša Pirc Musar: “Skupaj nam je uspelo”

Slovenija 06. Jun 202318:15 3 komentarji
Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar/TWITTER

Po zgodovinskem izidu za Slovenijo, ki je že v prvem krogu glasovanja postala nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov, je med prvimi čestitko objavila predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je med drugim zapisala, da se zdaj začenja trdo delo.

Med prvimi je sicer na Twitterju čestitko objavila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Čestitala je ministrici Tanji Fajon in celotni vladi ter zapisala: “Skupaj nam je uspelo. Kandidatura je bila odlična priložnost, da smo državam predstavili svoja zunanjepolitična načela in vrednote ter okrepili medsebojne stike. Zdaj pa začenjamo s trdim delom.”

V sporočilu za javnost je Pirc Musar še izpostavila, da mora Slovenija zaupanje, ki ji je bilo izkazano v Generalni skupščini ZN, sprejeti ponižno in odločena, da ga bo upravičila. “Vse nas čaka ogromno dela, da bo Slovenija vsem državam tega sveta, ki so jo podprle, in tudi tistim, ki je niso, dokazala, da je konstruktivna država članica. Takšna, ki verjame v vladavino mednarodnega prava, v mir in človekovo dostojanstvo,” je poudarila predsednica republike.

Slovenija je bila izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta v obdobju 2024–2025, mandat pa bo začela 1. januarja 2024. V Generalni skupščini je že v prvem krogu prejela potrebno dvotretjinsko podporo. Za Slovenijo je namreč glas oddalo 153 držav.

Zunanja ministrica Tanja Fajon, ki so jo, tako kot državnega sekretarja Samuela Žbogarja v trenutku razglasitve oblile solze sreče, je v svojem prvem odzivu na Twitterju zapisala: “Danes je velik dan za Slovenijo, izvoljeni smo za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.” Dodala je, da je ponosna na ta rezultat, ki je bil plod trdega dela.

Fajon ob izvolitvi
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije/TWITTER

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje