Predsednik Svetovnega sodniškega združenja: Plače so pomemben vidik neodvisnosti

Slovenija 19. Jan 202416:50 5 komentarjev
Vesna Bergant Rakočević in Đuro Sessa
Foto: Borut Živulović /BOBO

Predsednik Svetovnega sodniškega združenja Đuro Sessa je danes poudaril, da so plače pomemben vidik neodvisnosti. "Če sodniki niso ekonomsko neodvisni, se postavlja pod vprašaj njihov ugled, nepristranskost, neodvisnost. Ostaja tudi odprt prostor za vplive," je dejal Sessa.

Plače so pomemben vidik neodvisnosti sodnikov, poleg tega so sodniki dolžni, da se za to neodvisnost borijo, je na novinarski konferenci poudaril predsednik Svetovnega sodniškega združenja Đuro Sessa.

Po besedah predsednice Slovenskega sodniškega društva Vesne Bergant Rakočević od vlade niso prejeli novih predlogov za izvrševanje ustavne odločbe.

Predsednik Svetovnega sodniškega združenja in hrvaški sodnik Đuro Sessa je na novinarski konferenci v organizaciji Slovenskega sodniškega društva poudaril, da je eden od elementov vladavine prava ekonomska neodvisnost sodnikov, ki je pomembna tudi za učinkovitost sodstva. “Če sodniki niso ekonomsko neodvisni, se postavlja pod vprašaj njihov ugled, nepristranskost, neodvisnost. Ostaja tudi odprt prostor za vplive,” je dejal Sessa.

Đuro Sessa Đuro Sessa
Foto: Borut Živulović /BOBO
Đuro Sessa Đuro Sessa
Foto: Borut Živulović /BOBO
Vesna Bergant Rakočević in Đuro Sessa Vesna Bergant Rakočević in Đuro Sessa
Foto: Borut Živulović /BOBO
Vesna Bergant Rakočević in Đuro Sessa Vesna Bergant Rakočević in Đuro Sessa
Foto: Borut Živulović /BOBO
Vesna Bergant Rakočević in Đuro Sessa Vesna Bergant Rakočević in Đuro Sessa
Foto: Borut Živulović /BOBO
Đuro Sessa Đuro Sessa
Foto: Borut Živulović /BOBO

Poudaril je tudi, da imajo sodniki dolžnost skrbeti za svojo neodvisnost. “Plače so pomemben vidik neodvisnosti sodnikov, poleg tega so sodniki dolžni, da se za to borijo z vsemi sredstvi,” je dejal. Poleg tega lahko o ogroženosti neodvisnosti opozarjajo javnost, saj je neodvisnost sodstva v korist vseh državljanov.

Glede napovedi sodnikov, da bi utegnili zamrzniti sodelovanje v volilnih komisijah pred junijskimi evropskimi volitvami, če ustavna odločba o sodniških plačah ne bo izvršena, je Sessa dejal, da bi morali sodniki oceniti, ali s tem ogrožajo demokratična načela. “To je njihova stvar, ne morem govoriti v njihovem imenu,” je poudaril.

Sessa še meni, da je treba izenačiti pravice vseh funkcionarjev. Izrazil je tudi upanje, da bosta vlada in DZ izvršila ustavno odločbo, preden se v reševanje vmešajo mednarodne institucije.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević je dejala, da bi bilo nesodelovanje sodnikov v volilnih komisijah pred evropskimi volitvami skrajni ukrep. Ocenila pa je, da dosedanji odziv kaže, da bi bili sodniki pripravljeni tudi na to.

Napovedala je, da bo glavni odbor društva o nadaljnjih aktivnosti po opozorilnem protestu odločal 30. januarja. Poudarila je, da so na sejo povabili tudi ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. Če se bo odzvala, jo bodo prosili za poročilo o izvrševanju ustavne odločbe. “Žal se bojimo, da delovanje sodstva v tej državi nikogar ne briga,” je dejala.

Slovensko sodniško društvo je pred konferenco Đuru Sessi predstavilo ukrepe, ki jih izvajajo po tem, ko vlada in DZ nista izvršila ustavne odločbe o sodniških plačah. Sodišče je junija ugotovilo, da so sodniške plače prenizke in zakonodajalcu naložilo odpravo neustavnosti do 3. januarja. To se ni zgodilo, zato so sodniki 10. januarja začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Med protestom se sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločajo o morebitnih preklicih že razpisanih narokov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje