Predsednik uprave RTVS Martič je za člana uprave predlagal Karduma in Trčka

Kultura 17. Jul 202319:41 > 18. Jul 2023 10:45 7 komentarjev
Foto: Alen Milavec/BOBO

Svet RTVS je ugotovil, da pogoje za člana uprave javnega zavoda izpolnjuje sedem od devetih prijavljenih kandidatov, predsednik uprave Zvezdan Martič pa je minuto po seji svetu sporočil, da za člana uprave predlaga Simona Karduma in Andreja Trčka. Svetnike je sicer vznemiril kolektivni dogovor, ki sta ga prejšnji teden podpisala odhajajoče vodstvo RTVS in njemu ljubi sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije.

Kot so ugotovili svetniki javne radiotelevizije, je za člana uprave zavoda prispelo devet prijav, razpisne pogoje pa izpolnjuje sedem prijavljenih kandidatov. To so vršilec dolžnosti generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough, nekdanji generalni direktor RTVS Marko Filli, Peter Dular, ki je bil pomočnik nekdanjega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca, odgovorni urednik informativnega programa na drugem sporedu Televizije Slovenija Rajko Gerič, Andrej Trček, ki je med drugim delal v Multimedijskem centru RTVS, odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek in direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum. Predsednik uprave Zvezdan Martič je minuto po seji svet RTVS obvestil, da za člana uprave predlaga Simona Karduma in Andreja Trčka.

Precej dlje kot pri ugotavljanju popolnosti prijav kandidatov za člana uprave pa so se svetniki zadržali pri kolektivnem dogovoru, ki ga je RTVS sredi prejšnjega tedna podpisala zgolj z enim sindikatom – sindikatom radiodifuzije Slovenija, katerega predsednik Tom Zalaznik se je pridružil dosedanjemu vodstvu pri nasprotovanju noveli zakona o RTVS. V osnutku dogovora je bil sicer kot možni podpisnik naveden še sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev javnega zavoda, vendar ta dogovora nato ni podpisal. Prav tako ga ni podpisal novinarski sindikat, ki po Zalaznikovih navedbah v dogovore ni bil vključen, ker imajo novinarji svojo kolektivno pogodbo. Vendar pa dogovor po Zalaznikovih besedah velja za vse zaposlene, saj ga je podpisal reprezentativni sindikat.

A je dogovor, ki je bil podpisan tik pred odhodom dosedanjega vodstva, velja pa za prihodnjo upravo in zavezuje novi svet RTVS, svetnike precej vznemiril. Kot zlasti vprašljivo so navajali določbo, ki dodatno krepi vlogo Zalaznikovega sindikata. Ta ima namreč pravico preprečiti sprejemanje splošnih aktov, s katerimi se delavci ne strinjajo oziroma bi pomenili poslabšanje delovnopravnega položaja delavcev. “Gre za postopek blokade institucije. Obstaja možnost, da zaradi enega podpisnika dogovora ne bo mogoče sprejeti nobenega novega akta, ” je ocenil Tadej Troha.

Prav tako je svetnike zmotila določba, da delavca brez njegovega soglasja ni mogoče premestiti ali mu odrediti druge vrste dela, v primeru odpovedi delavcu iz razloga nesposobnosti pa mora delodajalec upoštevati mnenje sindikata, ki je podpisal kolektivni dogovor. “Tak dogovor dviga delavsko samoupravljanje na nov nivo in je primeren za nove sindikalne fakultete,” je bil sarkastičen Gregor Drnovšek. Slišati je bilo mogoče tudi, da gre za taktiko odhajajočega vodstva, da z različnimi manevri pridobi delavce na svojo stran, vendar pa da zaposleni niso naivni.

Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vseh 15 navzočih svetnikov je tako soglašalo, da naj Grah Whatmough o zakonitosti in pravnih posledicah sklenjenega kolektivnega dogovora za RTV Slovenija pridobi pravno mnenje obeh odvetniških pisarn, s katerima ima zavod sklenjeno pavšalno pogodbo (odvetniške pisarne Janez Tekavc in odvetniške družbe Čeferin in partnerji) ter pravne pisarne RTVS. Pravno mnenje naj bi odgovorilo tudi na vprašanje, ali sodi sklepanje tovrstnih kolektivnih dogovorov med tekoče posle sedanjega vodstva.

Svet je vodstvu javnega zavoda tudi naložil pripravo celovitega poročila o poteku pogajanj za sklenitev kolektivnega dogovora, svetniki pa so še ugotovili, da zaradi odsotnosti vršilca dolžnosti generalnega direktorja in njegove pooblaščenke na današnji seji niso dobili odgovora na nobeno od zastavljenih vprašanj v zvezi s kolektivnim dogovorom.

Predsednik sveta Goran Forbici je na seji tudi izpostavil, da se Grah Whatmough s pomočjo novinarjev norčuje iz svetnikov, češ kako mu niso uspeli izročiti obvestila o začetku postopka za njegovo razrešitev z mesta vršilca dolžnosti generalnega direktorja, saj da je v času bolniškega staleža doma. Po Forbicijevih navedbah pa je težava v tem, da RTVS ne razpolaga z naslovom dejanskega prebivališča Graha Whatmougha. Na naslovu, ki ga je hiši navedel kot stalno bivališče, namreč živi druga oseba, stanovanje, na katerem naj bi živel začasno in od katerega naj bi mu menda hiša obračunavala potne stroške, pa je prodal že pred dvema letoma.

Služba za stike z javnostmi RTVS je sicer v današnjem sporočilu za javnost o podpisu kolektivnega dogovora tudi zapisala sporočilo Graha Whatmougha novi upravi in zaposlenim, s katerim je več zaposlenih močno vznemiril. “Upravi želim srečno roko pri upravljanju našega izredno pomembnega javnega zavoda, ki je unikum v slovenskem prostoru. Pri tem se lahko uprava nasloni na izredno uspešno zaključeno poslovno leto 2022, uspešnejši od začrtanega plana pa smo tudi v prvi polovici leta, kar nam ne bi uspelo brez trdega dela zaposlenih. V veliko čast mi je bilo delati z zaposlenimi in preživeti dve čudoviti leti na čelu RTV Slovenija,” je sporočil Grah Whatmough.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje