Sodišče razveljavilo sklep o imenovanju Graha Whatmougha na čelo RTVS

Slovenija 04. Jul 202311:13 11 komentarjev
Andrej Grah Whatmough
Žiga Živulović jr./BOBO

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je razveljavilo sklep, s katerim je programski svet RTVS Andreja Graha Whatmougha po ponovitvi razpisa marca lani ponovno imenoval za generalnega direktorja RTVS.

“Programski svet RTV Slovenija na podlagi poročila volilne komisije ugotavlja, da je bil z večino glasov vseh članov programskega sveta za generalnega direktorja izvoljen g. Andrej Grah Whatmough. Na mesto generalnega direktorja RTV Slovenija se imenuje g. Andreja Graha Whatmougha. Mandat traja štiri leta.” Tako se je glasil sklep, ki ga je po ponovitvi razpisa za generalnega direktorja RTV Slovenija marca lani sprejel programski svet javne radiotelevizije, delovno in socialno sodišče v Ljubljani pa ga je sedaj razveljavilo. Zoper sodbo je sicer mogoča pritožba.

Tožbo je vložila Natalija Gorščak, ki se je tudi prijavila na omenjeni razpis, a je bila njena prijava zavržena, češ da je kandidaturo oddala po pošti prepozno. Gorščak je vztrajala, da je vlogo oddala pravočasno in da so jo iz kandidature protipravno izločili.

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je v obrazložitvi sodbe zapisalo, da razpisna komisija kot začasno delovno telo programskega sveta ni bila pristojna za odločanje o pravočasnosti vloge Natalije Gorščak, zato je komisija ravnala nezakonito, ko je odločila, da vloga ni pravočasna ter se je ne obravnava v nadaljnjem postopku. “Programski svet bi moral obravnavati tožničino (popolno) vlogo, kar pomeni, da bi odločal o dveh kandidatih za mesto generalnega direktorja, kar gotovo vpliva na odločitev o izbiri. Tako pa je programski svet odločal le o enem kandidatu in je odpadla primerjava dveh kandidatov,” je navedlo sodišče.

V delu, v katerem Natalija Gorščak zahteva ponovitev postopka imenovanja generalnega direktorja RTV Slovenija, pa je sodišče tožbo zavrglo. Pri tem je poudarilo, da zaradi sprememb zakona o RTVS Gorščak ne more več zahtevati ponovitve postopka izbire generalnega direktorja RTV Slovenija, saj ta funkcija ne obstaja več. “Obstaja le funkcija vršilca dolžnosti generalnega direktorja, ki bo prenehala z imenovanjem uprave,” je zapisalo sodišče.

“Sodišče je pravzaprav zgolj potrdilo to, kar je ugotovil že generalni direktor RTVS sam. Grah Whatmough je namreč že v naslednjem razpisu za direktorja Televizije Slovenija drugače določil pogoje za pošiljanje prijave po pošti. S tem je potrdil, da bi morali upoštevati mojo prijavo za generalno direktorico javne radiotelevizije,” je odločitev sodišča za N1 komentirala Natalija Gorščak. Sodba po njenih besedah tudi potrjuje, da Grah Whatmough nikoli ni bil legalno na čelu RTVS.

Odvetnik Andrej Rauter, ki je zastopal Natalijo Gorščak, pa je dejal, da gre za pričakovano in pomembno odločitev sodišča, iz katere izhaja, da bi programski svet RTV v postopku drugega imenovanja Andreja Graha Whatmougha na položaj generalnega direktorja RTVS moral obravnavati tudi popolno vlogo Natalije Gorščak. “Odločati bi torej moral o dveh in ne samo o enem kandidatu. Ker tega ni storil, je ravnal nezakonito, zaradi česar je sodišče razveljavilo sklep o ponovnem imenovanju Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTV. To praktično pomeni, da v celotnem obdobju imenovanja ni imel veljavnega mandata,” je za N1 poudaril Rauter.

Kadunc: Grah Whatmough bo svojo sramoto zagotovo še podaljševal

Višje delovno sodišče je sicer že pred meseci ugotovilo, da je bilo nezakonito prvo imenovanje Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS januarja 2021. S to sodbo je pritrdilo prejšnjemu generalnemu direktorju Igorju Kaduncu, ki je trdil, da Grah Whatmough ob kandidaturi ni imel ustreznih vodstvenih izkušenj.

Kadunc se je na tokratno odločitev sodišča v primeru Natalije Gorščak na Facebooku odzval z besedami: “Kakšna zmeda bi nastopila, če bi bil sklep delovnega in socialnega sodišča že pravnomočen! Ker je sklep o imenovanju Andreja Graha Whatmougha odpravilo, je v bistvu mandat Andreju Grahu Whatmoughu prenehal za nazaj. Torej ga ob uveljavitvi zakona o spremembah RTV  ni imel. In tako pravzaprav ni mogel postati po sili zakona v. d. generalnega direktorja.” Ob tem je zapisal, da bi moral sedanji svet RTVS takoj imenovati novega vršilca dolžnosti generalnega direktorja. A dodal, da bi bil to sanjski razplet, da se stvari vendarle umirijo. “Žal pa ima RTV možnost sicer vnaprej izgubljene pritožbe in bo Andrej Grah Whatmough svojo sramoto zagotovo še malo podaljševal,” je še dodal Kadunc.

Vodstvo RTV Slovenija je danes sicer že napovedalo, da se bo javni zavod na odločitev delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani pritožil na višje sodišče. Poudarili so, da je vloga Natalije Gorščak v vložišče javnega zavoda prispela po poteku roka za prijavo na mesto generalne direktorice, v razpisu pa da je bilo jasno navedeno, do katere ure in dneva se vloge štejejo za pravočasne.

“Še več. Skoraj povsem enak razpis z upoštevanjem prejemne teorije je objavil tudi svet RTV Slovenija za predsednika in člane uprave javnega zavoda, zato se zastavlja vprašanje, ali so takšni razpisi, ki določajo prejemno teorijo v javnem zavodu, sploh zakoniti,” je še navedlo vodstvo RTVS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje