Predsedniški panel BSF: Zakaj mladi odhajajo iz držav Zahodnega Balkana?

Slovenija 29. Avg 202314:30 2 komentarja
Predsedniški panel na BSF.
Nataša Pirc Musar / omrežje X

Na predsedniškem panelu blejskega strateškega foruma so se danes posvetili globalnim izzivom s perspektive mladih. Beseda je tekla predvsem o razlogih za odhod mladih iz držav Zahodnega Balkana. Gostje so med drugim izpostavili, da se mladi proti zahodu odpravijo z željo po boljši izobrazbi, več kariernih priložnostih, stran od nepotizma, korupcije in populizma. Včasih je odločitev za odhod v tujino bolj "nuja kot priložnost," je izpostavila ena od sogovornic.

S predsedniškim panelom Globalni izzivi – glasovi mladih se je danes nadaljeval Blejski strateški forum.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je gostila današnji predsedniški panel, je poudarila, da je beg možganov izziv, s katerim se soočajo tudi države EU, ne zgolj Zahodnega Balkana. Kot pa je izpostavila, se je iz držav Zahodnega Balkana v zadnjih treh desetletjih izselilo štiri milijone mladih. Zato se je po njenih besedah nujno vprašati, zakaj mladi odhajajo, in še pomembneje, zakaj se ne vračajo.

Na panelu so tako ozadje svoje odločitve predstavili trije mladi, ki so zapustili svoje države. Nina Vukoslavčević iz Mednarodne organizacije za kulturno raznolikost, ki sicer prihaja iz Črne gore, je poudarila, da ni lahko zapustiti svoje države, a da se je sama za odhod odločila, ker se ni čutila cenjeno in ni občutila pripadnosti v družbi. Med razlogi za odhod mladih je navedla iskanje boljše izobrazbe, pomanjkanje kariernih priložnosti, izpostavila je tudi problem korupcije, nepotizma, politizacije nacionalne identitete in odsotnost vključujočega dialoga.

Bolj “nuja kot priložnost”

Podobne razloge za odhod je izpostavila tudi Mirjana Nikolovska iz Severne Makedonije. Svoj odhod je sicer označila bolj za “nujo kot priložnost”. Kot je poudarila, pot ni bila lahka, in tudi ona je opozorila na dejstvo, da je eden od pogojev za uspeh pogosto pripadnost določeni politični opciji.

Da je za uspeh treba “ubiti lastna prepričanja in obrniti hrbet več kot polovici prebivalstva”, je kot eno ključnih težav izpostavil tudi Vehid Fetić iz Bosne in Hercegovine, sicer študent na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Kot je še zatrdil, svoje države sicer nikoli ni zares zapustil, a je odšel, da bi pridobil znanje za izboljšanje trenutnih razmer. Te se namreč lahko spremenijo, dolžnost mladih, tako tistih, ki odidejo, kot tistih, ki ostanejo, pa je, da na tem delajo, je prepričan.

Komisarka za človekove pravice pri Svetu Evrope Dunja Mijatović pa je v razpravi razmere v državah Zahodnega Balkana označila za resne, kot kritičen pa označila predvsem način medsebojnega komuniciranja politikov in nagovarjanja volivcev. Ob tem je poudarila, da je treba za demokracijo plačati ceno, in ta je človekove pravice za vse, ne zgolj za določene skupine prebivalcev. Brez tega ne moremo govoriti o napredku in približevanju EU, je dejala.

Moldavijo v zadnjih treh desetletjih zapustilo milijon mladih

Predsednica Moldavije Maia Sandu je na panelu opozorila na ranljivost demokracije, dodala, da svoboda pomeni tudi to, da lahko mladi migrirajo iz države. Moldavijo je sicer v zadnjih treh desetletjih zapustilo milijon mladih, je navedla. A po njenih besedah, gre za posameznike, ki verjamejo v demokracijo, se udeležujejo volitev, kar sama dojema kot znak, da jim je mar za dogajanje v državi in njeno prihodnost. Problem tako imenovanega bega možganov je sicer po njenem mnenju treba reševati onkraj meja posameznih držav in s spoštovanjem človekovih pravic, vrednot EU in načel meritokracije.

Grška predsednica Katerina Sakelaropulu pa se je v razpravi dotaknila integracije držav Zahodnega Balkana v EU. “Pot proti EU je prava. EU ni popolna, je pa naš dom, je najboljše, kar imamo,” je dejala. Kot je še poudarila, nam je bolje, če smo vsi skupaj, a le, če delimo iste vrednote, in sicer demokracijo, svobodo, vladavino prava in človekove pravice. Prav mladi, ki zapustijo svoje države in iščejo boljše priložnosti, pa so po njenih besedah lahko voditelji prihodnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje