Predstavljen nov sklop protipoplavnih ukrepov v Rečici ob Savinji

Slovenija 29. Jan 202420:16 0 komentarjev
savinja, rečica ob savinji, poplave, sanacija
Urejanje struge v Rečici ob Savinji (Foto: Bojan Kavčič, Profimedia)

Občanom Rečice ob Savinji so danes predstavili načrt protipoplavne zaščite ob potoku Rečica z manjšimi pritoki. Načrtovani so gradnja suhega zadrževalnika na pritoku Lučnik, menjava treh mostov čez Rečico in širitev najožjih delov njene struge.

Direktor celjskega podjetja Provog Uroš Vogrinc je danes tretji skupini občanov Rečice ob Savinji predstavil zasnove protipoplavnih ukrepov ob potoku Rečica z manjšimi pritoki. Med ukrepi je izpostavil gradnjo suhega zadrževalnika na pritoku Lučnik, zavzel se je tudi za menjavo treh mostov čez Rečico in širitev najožjih delov njene struge.

Vogrinc je prepričan, da bi se z zadrževalnikom na Lučniku rešilo problematiko večine visokih voda, ki bi jih prinesli poplavni valovi.

Menil je še, da je treba urediti strugo Rečice skozi naselje Rečica ob Savinji, in sicer z menjavo kritičnih premostitev. Trije mostovi čez Rečico so namreč neprimerni za visoke vode in bi jih veljalo zamenjati.

Poleg tega naj bi bilo treba strugo Rečice na najožjih delih razširiti.

Hidrološko-hidravlična študija, tako Vogrinc, obravnava dejansko stanje in predvidene zaščitne ukrepe za rešitev poplavne ogroženosti na širšem vzhodnem delu Rečice ob Savinji.

Poplavni dogodki se stopnjujejo od leta 1990

Prvi in drugi skupini občanov Rečice ob Savinji je predvidene ukrepe za večjo poplavno varnost ob Savinji v zadnjih dveh tednih predstavil hidrolog Rok Fazarinc.

Opozoril je, da lahko v prihodnosti pričakujejo še več poplavnih dogodkov. Ti se stopnjujejo od leta 1990, je spomnil.

Občani, ki so pokazali veliko mero zainteresiranosti, upajo, da bodo predvideni posegi prinesli večjo protipoplavno varnost ob Savinji. Po razpravah sodeč zaupajo stroki, hkrati pa tudi sami razmišljajo o podobnih rešitvah, saj z reko živijo že vse življenje in jo zato dobro poznajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!