Preiskovalci NPU znova na sedežu NLZOH

Slovenija 08. Apr 202213:44 0 komentarjev
Policijska uniforma
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v četrtek ponovno obiskali sedež Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), poroča Dnevnik. Preiskave so povezane z verifikacijo hitrih antigenskih testov, preiskovalci pa so v četrtek zasegli in zavarovali elektronske naprave in podatke.

“Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada ob pomoči kriminalistov Policijske uprave Maribor izvajajo zaseg in zavarovanje elektronskih podatkov v poslovnih prostorih na območju policijskih uprav Ljubljana in Maribor zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanja javnih sredstev,” so za Dnevnik pojasnili na Generalni policijski upravi.

V NLZOH pa so za časnik potrdili le, da je njihove prostore v Mariboru obiskala policija. Preiskovalci NPU so sicer že decembra lani opravljali hišne preiskave v zasebnih in poslovnih prostorih. Zasegali so elektronske podatke in predmete na 12 lokacijah zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Preiskave so povezane z verifikacijo hitrih antigenskih testov (HAG), ki jih je v Slovenijo uvažalo podjetje Majbert Pharm.

Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je oktobra lani dejala, da NLZOH ni opravil verifikacije testov drugih ponudnikov zaradi omejenih zmogljivosti ob povečanem testiranju na covid-19 in ker proizvajalcev niso želeli postavljati v neenakopraven položaj. Preiskovalci so takrat obravnavali tudi sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper tri uslužbence državnega organa in eno iz javnega zavoda. Očitali so jim, da s podjetjem niso prekinili pogodbe zaradi neustrezne dobave medicinskega pripomočka s strani gospodarske družbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!