Premier Golob naklonjen Ruttejevi kandidaturi: “Do izbire naj pride čim prej”

Slovenija 08. Mar 202412:59 2 komentarja
Robert Golob
Robert Golob (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Premier Robert Golob je naklonjen podpori kandidaturi nizozemskega premierja Marka Rutteja za novega generalnega sekretarja zveze Nato. "Zaradi trenutne varnostne situacije v Evropi in svetu se slovenska stran zavzema, da do izbire pride čim prej," so poudarili v kabinetu predsednika vlade.

Premier Robert Golob je naklonjen morebitni kandidaturi nizozemskega premierja Marka Rutteja za novega generalnega sekretarja zveze Nato, so danes za STA sporočili iz njegovega kabineta. Ob tem so dodali, da pogovori o novem generalnem sekretarju še potekajo, odločitev pa mora biti sprejeta soglasno.

V kabinetu predsednika vlade so v odzivu na vprašanje STA sporočili, da zveza Nato deluje na podlagi konsenza, kar pomeni, da odločitev glede naslednika Jensa Stoltenberga ne more biti sprejeta, dokler se z njo ne strinjajo vse zaveznice. “Zaradi trenutne varnostne situacije v Evropi in svetu se slovenska stran zavzema, da do izbire pride čim prej,” so poudarili.

Madžarska Rutteja ne namerava podpreti

Naslednika Stoltenberga na čelu Nata naj bi naznanili še pred julijskim vrhom v Washingtonu, a članice morajo o tem prej doseči soglasje. Rutte si je doslej zagotovil podporo več držav, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Velike Britanije in Nemčije. Glede na poročanje portala Politico je neodločenih še tretjina od 31 članic zavezništva. Edina država, ki je sporočila, da Rutteja ne namerava podpreti, je Madžarska.

Rutte trenutno še vedno vodi nizozemsko vlado, saj strankam po volitvah novembra lani, na katerih je največ sedežev osvojila stranka skrajno desnega politika Geerta Wildersa, še ni uspelo sestaviti nove koalicije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje