Zaradi Črnčeca nekateri “zgroženi”, drugim se zdi dobro, da je na vidnem mestu

Slovenija 01. Jun 202212:52 > 02. Jun 2022 01:13 8 komentarjev
Damir Črnčec
Borut Živulovič/BOBO

V koalicijskih vrstah imajo težave s predlogom Marjana Šarca, da bo Damir Črnčec državni sekretar na ministrstvu za obrambo. V Gibanju Svoboda so nekateri nad tem "naravnost zgroženi", nezadovoljni z izbiro so tudi v Levici. Šarec medtem zatrjuje, da ima soglasje Roberta Goloba.

Damir Črnčec bo državni sekretar na ministrstvu za obrambo, je za N1 potrdil predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki bo v novi vladi Roberta Goloba vodil obrambni resor. To pa je pri koalicijskih parterjih sprožilo neodobravanje in ogorčenje.

Težave s Šarčevim predlogom imajo v vseh koalicijskih strankah, tudi v Gibanju Svoboda, kjer so nam nekateri sogovorniki dejali, da so “naravnost zgroženi”. Poudarili so tudi, da je Šarec predlagan na ministrsko mesto, čeprav je bil poraženec volitev, zato izzivanja s predlogom za Črnčeca niso pričakovali. V delu Gibanja Svoboda pa je mogoče slišati, da je bolje, da je Črnčec na vidnem mestu z odgovornostjo, in se ga da potem tudi lažje sankcionirati, če bo kaj narobe, kot da bi vlekel poteze iz ozadja. Morda bi celo deloval v vojaški obveščevalni službi. Člani Šarčeve vlade pa se spominjajo, da je tedaj na njihovo delo temno senco metalo prav Črnčečevo delovanje iz ozadja.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je za N1 dejal, da s predlogom Šarca v Levici nikakor niso zadovoljni, ne morejo pa ničesar narediti. Kot je dodal, ne morejo posegati v odločitve drugih, ne nazadnje so se v novi koaliciji dogovorili, da bo vsak minister odgovoren za svoj resor in tudi nosil posledice, če bo z delovanjem tega resorja kaj narobe. Tako v SD kot Levici je mogoče slišati, da so takšno Šarčevo potezo pričakovali, saj je vseskozi jasno, kdo je drugi, če ne celo prvi človek LMŠ.

Šarec nam je na vprašanje, ali se mu zdi Črnčec primeren za državnega sekretarja, odgovoril, da je s preteklim delom dokazal, da je strokovnjak za obrambno-varnostna vprašanja. Dodal je, da je z izbiro seznanil tudi predsednika vlade Goloba, ki je s tem soglašal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje