Premier Janša zaradi ukrajinske krize ocenjeval tveganja za Slovenijo

Slovenija 23. Feb 202219:51 > 01. Mar 2022 14:15 0 komentarjev
Janša Tvit zunajpolitična kriza
Twitter: Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša se je popoldan na sedežu vlade sestal s predstojniki različnih institucij, da bi zaradi ukrajinske krize ocenil varnostna, zunanjepolitična in kibernetska tveganja za Slovenijo.

V luči zaostrovanja ukrajinske krize po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin priznal neodvisnost Donecka in Luganska, se je premier Janez Janša na sedežu vlade sestal s predstojniki pristojnih institucij, da bi ocenil, kot je sporočil na Twitterju, zunanjepolitična, varnostna in kibernetska tveganja za Slovenijo.

Sodeč po objavi predsednika vlade so bili med drugim na tem sestanku direktor Sove Janez Stušek, državni sektar v kabinetu predsednika vlade Bojan Pograjc, Žan Mahnič, svetovalec za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Igor Senčar, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš in njegov namestnik Roman Urbanč, prisoten je bil tudi predstavnik urada vlade za informacijsko varnost.

Kako je omizje ocenilo tveganja ukrajinske krize za Slovenijo, ni znano, iz kabineta predsednika vlade za javnost niso posredovali pojasnil. Po nekaterih dostopnih neuradnih informacijah pa naj bi ocenili, da je Slovenija ni ogrožena, z izjemo možnosti kibernetskih napadov. Prav danes je bil v Ukrajini spet kibernetski napad, o katerem pišemo tukaj.

“Od vseh konfliktov v svetu je rusko-ukrajinski konflikt eden bolj kibernetsko dominantnih,” je pred nedavnim za N1 povedal dr. Uroš Svete, direktor Urada vlade RS za informacijsko varnost. “Od leta 2014, ko se je začela eskalacija konflikta, smo bili priča vsem različnim oblikam kibernetske plati spopada, ki jih danes poznamo. Od obveščevalno-hibridne komponente, katere namen je zbiranje podatkov o nasprotniku, pa vse do napadov na kritično infrastrukturo. Praktično vse, kar je tehnično danes mogoče narediti, se je v tem konfliktu dejansko tudi zgodilo.”

Več o tem, zakaj je Ukrajina poligon za kibernetske napade, si lahko preberete tukaj. 

PREBERITE ŠE:

Janša v četrtek najprej potuje na izredni vrh voditeljev EU, prav zaradi ukrajinske krize. “Uporaba sile in prisile s ciljem spreminjanja meja nima prostora v 21. stoletju,” je poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel v vabilu voditeljem na vrh. Ob tem je ponovil, da agresivna dejanja Rusije kršijo mednarodno pravo ter ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine, spodkopavajo pa tudi evropsko varnostno ureditev.

Po vrhu v Bruslju pa Janša potuje v Kijev, kjer se bo srečal z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom in  z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je namen obiska izkazati podporo evropski in evroatlantski perspektivi Ukrajine ter potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!